Faktoring – 3.časť

Dnes sa v poslednom pokračovaní tejto problematiky budeme venovať faktoringu v súvislosti s DPH.

Pozrime sa teraz na problematiku faktoringu z pohľadu dane z pridanej hodnoty. Faktoring je činnosť, ktorú z hľadiska Klasifikácie produkcie možno zaradiť do kódu 74.84.12 – faktoring a forfaiting. Na túto činnosť sa vzťahuje sadza DPH 23%.

Dňom 21. apríla 1997 nadobudlo platnosť Opatrenie Ministerstva Financií SR č.36 na zamedzenie nezrovnalosti zákona NR SR č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov, ktoré uvádza, že prvé odplatné postúpenie vlastnej pohľadávky sa nepovažuje za zdaniteľné plnenie v zmysle zákona NR SR č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.“ To znamená, že odplatným faktoringom, predajom pohľadávky alebo bezodplatným faktoringom nedochádza u pôvodného veriteľa k uskutočneniu zdaniteľného plnenia v zmysle citovaného zákona.

V prípade odplatného faktoringu dôjde u nového veriteľa, ktorý kúpil peňažnú pohľadávku, k zdaniteľnému plneniu oslobodenému od dane, pretože podľa § 29 ods. 1 písm. m) zákona NR SR č. 289/1995 o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov patrí medzi finančné činnosti, ktoré sú zdaniteľnými plneniami oslobodenými od dane aj „odkúpenie peňažnej pohľadávky (kód 74.84.12 Klasifikácie produkcie)“. Podľa ods. 2 tohto ustanovenia je „cenou pri zdaniteľných plneniach odseku 1 písm. m) príjem z odkúpenej peňažnej pohľadávky prevyšujúci cenu obstarania peňažnej pohľadávky, ako aj iná dohodnutá odplata za odkúpenie peňažnej pohľadávky.“ Znamená to, že ak sa uskutoční predaj nadobudnutej pohľadávky a ak platiteľ dane dosiahne touto činnosťou výnos, je povinný tento výnos zdaniť daňou z pridanej hodnoty. Základom dane je rozdiel medzi obstarávacou cenou pohľadávky a predajnou cenou pohľadávky.

Pri faktoringu je nutné v súvislosti s DPH spomenúť ešte jednu skutočnosť. Podľa § 2 ods. 5 písm. f) zákona NR SR č. 289/1995 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov je „daňou na vstupe daň, ktorú platiteľ dane zaúčtoval a zaplatil za prijaté zdaniteľné plnenie platiteľovi, ktorý uskutočnil zdaniteľné plnenie“.

Problém pri odpočte DPH vzniká v momente, keď platiteľ dane zaplatí daň inej osobe ako tej, ktorá voči nemu uskutočnila zdaniteľné plnenie. Potom túto zaplatenú daň nemôže považovať za daň na vstupe a preto nemá nárok na jej odpočet. Ak by si platiteľ dane napriek tomu uplatnil odpočet tejto dane, išlo by o neoprávnený odpočet, pretože tento by bol v rozpore so zákonom.

V obchodnej praxi sa nedá vyhnúť situácií, keď má platiteľ dane povinnosť zaplatiť daň inej osobe ako tej, ktorá voči nemu uskutočnila zdaniteľné plnenie. Vzniknutú situáciu lepšie objasní nasledujúci príklad.

Spoločnosť Alfa, ktorá je mesačným platiteľom DPH, kúpila od spoločnosti Beta inventárnu zostavu v hodnote 123 000 Sk, z čoho základ dane bol 100 000 Sk a daň z pridanej hodnoty 23 000 Sk. Povedzme, že k zdaniteľnému plneniu (dodaniu strojového zariadenia) došlo 1. októbra 2001. V tento deň takisto spoločnosť Beta vystavila daňový doklad za uskutočnené zdaniteľné plnenie.

Spoločnosť Alfa tento daňový doklad zaúčtovala 3. októbra 2001. Vzhľadom na skutočnosť, že spoločnosť Alfa v októbri 2001 za prijaté zdaniteľné plnenie nezaplatila, nemá nárok na odpočet tejto dane v zdaňovacom období október 2001.

Dňa 5. novembra 2001 oznámila spoločnosť Beta písomne spoločnosti Alfa, že postúpila pohľadávku voči nej faktoringovej spoločnosti Gama. Spoločnosť Alfa je povinná toto rozhodnutie rešpektovať a preto uhradila svoj dlh novému veriteľovi – spoločnosti Gama, dňa 7. novembra 2001.
Z uvedeného je zrejmé, že spoločnosť Alfa nezaplatila daň z pridanej hodnoty vo výške 23 000 Sk tomu platiteľovi dane, ktorý voči nej uskutočnil zdaniteľné plnenie – spoločnosti Beta. Daň zaplatila spoločnosti Gama, ktorá v podstate ani nemusí byť zaregistrovaná ako platiteľ tejto dane. Spoločnosť Alfa preto nemôže považovať zaplatenú sumu vo výške 23 000 Sk za daň na vstupe. Tým stráca nárok na jej odpočet.

Aby spoločnosť Alfa nestratila nárok na odpočet DPH, musí sa vopred zabezpečiť proti prípadnému faktoringu. V kúpnej zmluve si môže zákaz faktoringu písomne uplatniť. Týmto spoločnosť Beta nemôže pohľadávku právoplatne postúpiť na spoločnosť Gama a tak po zaplatení dane z pridanej hodnoty, ktorú spoločnosť Alfa zaplatí spoločnosti Beta, si môže spoločnosť Alfa v súlade so zákonom o DPH právoplatne uplatniť odpočet tejto dane vo výške 23 000 Sk.

Vážení čitatelia, týmto príkladom sme ukončili problematiku faktoringu. Pokiaľ bude z Vašej strany záujem, radi uvítame Vaše námety na články tohto charakteru.

Súvisiace články

Aktuálne správy