Vladimír Fruni začal s novým vedením Horizontu rokovať o budúcnosti firmy

Bratislava 12. februára (TASR) – Pôvodný spoluvlastník spoločností B.M.G. Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni po dnešnom odstúpení zahraničného investora od kúpy týchto firiem začal s novým vedením Horizontu rokovať o ich budúcnosti.

Pre TASR to dnes uviedol hovorca Horizontu Marián Kardoš, no nevedel špecifikovať, či sa v súčasnosti V. Fruni nachádza na území Slovenska alebo v zahraničí. „Pán Fruni sa intenzívne zaujíma o aktuálne dianie v spoločnosti a spolu s novým vedením hľadá riešenia vzniknutej situácie,“ skonštatoval M. Kardoš.

Po odstúpení zahraničného vlastníka v podstate stráca opodstatnenosť aj ďalšie predlžovanie termínu znovuotvorenia pobočiek nebankových subjektov Horizontu. Zahraničný vlastník totiž tento krok odôvodňoval potrebou vykonať audit preberaných spoločností a existencia finančných problémov bola odmietaná. Kardoš v tomto smere informoval, že policajné orgány po ukončení vyšetrovacej činnosti už pobočky uvoľnili pre možné obnovenie bežnej činnosti.

„Zatiaľ ich ale pre klientov otvoriť nemôžeme. Radoví zamestnanci pobočiek najprv musia skontrolovať, či im tam po zásahoch vyšetrovateľov zostali všetky potrebné veci na bežnú prácu. Ak budú pobočky schopné ďalšej prevádzky, znovu ich otvoríme,“ informoval Kardoš s tým, že pri vyplácaní vkladov problémy nepredpokladá. „Spoločnosť má dostatok aktív an to, aby mohla pokryť takéto aktivity,“ dodal hovorca.

Pôvodným zámerom zahraničného vlastníka bolo vložiť do portfólia Horizontu, ktorý je majiteľom B.M.G. Investu, pohľadávku voči Slovenským telekomunikáciám (ST) v hodnote 112 miliárd Sk. M. Kardoš v súčasnosti nedokázal presne určiť, kto pohľadávku, ktorú neuznávajú ST ani Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií (MDPT) SR, vlastní, či ide o zahraničného investora alebo súčasných majiteľov Horizontu. Táto pohľadávka pôvodne patrila podnikateľovi Ivanovi Matušíkovi. V roku 1996 sa údajne dostala do rúk Jozefa Majského, ktorý ju o tri roky neskôr mal predať istej pražskej firme. Tá ju vraj následne predala Američanom.

Súvisiace články

Aktuálne správy