Výbuchy na plynovodoch Nord Stream: Bola to sabotáž, potvrdilo podľa Švédska vyšetrovanie

, ČTK Foto: TASR/AP

Na poškodených plynovodoch boli podľa švédskej prokuratúry objavené zvyšky výbušnín.

Vyšetrovanie septembrových únikov plynu z plynovodov Nord Stream potvrdilo, že išlo o sabotáž, uviedla v piatok podľa agentúry Reuters švédska prokuratúra. Na poškodených plynovodoch boli objavené zvyšky výbušnín, dodala.

Švédske a dánske úrady vyšetrujú štyri úniky plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori. Vlastné vyšetrovanie oznámila aj nemecká generálna prokuratúra. Dánsko minulý mesiac oznámilo, že podľa predbežných výsledkov vyšetrovania boli úniky plynu spôsobené mohutnými explóziami.

Odhalené stopy výbušnín

"Vykonaná analýza ukázala stopy výbušnín na viacerých predmetoch, ktoré boli zaistené v mieste únikov," uviedol dnes švédsky prokurátor Mats Ljungqvist, ktorý bol poverený predbežným vyšetrovaním. Analytická práca bude podľa neho pokračovať, aby bolo možné z incidentu vyvodiť presvedčivejšie závery.

Európske štáty už skôr vyjadrili podozrenie, že plynovody prepravujúce plyn z Ruska do Európy boli poškodené zámerne. Rusko, ktorého pološtátna firma Gazprom je väčšinovým vlastníkom plynovodov, zo sabotáže obvinilo Západ. Ruské ministerstvo obrany koncom októbra pripísalo zodpovednosť britskému námorníctvu.

Západní politici ruské obvinenia odmietli a niektorí z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu.

Súvisiace články

Aktuálne správy