Zákaz nakupovať Ruskú ropu v EÚ znamená bezprecedentnú neistotu, tvrdí Medzinárodná agentúra pre energetiku

, TASR Foto: TASR

Európska únia zakáže dovoz ropy z Ruska od 5. decembra, dovoz ropných produktov potom od 5. februára. Chce tým Rusko pripraviť o príjmy z predaja energetických surovín, čo Moskvu núti hľadať odbytiská v iných krajinách ako na Západe.

Blížiaci sa zákaz nakupovať v Európskej únii ruskú ropu a ropné produkty dopravované po mori znamená spolu s cenovým stropom na ruskú ropu bezprecedentnú neistotu. Vo svojej pravidelnej mesačnej správe o situácii na trhu s ropou to dnes uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Cenový strop na ruskú ropu presadzuje skupina najvyspelejších krajín G7.

IEA uviedla, že trh s ropou už teraz zaťažujú vysoké ceny a nepriaznivý výhľad globálnej ekonomiky. "Blížiace sa embargá, ktoré krajiny EÚ zavádzajú na ruskú ropu a ropné produkty, a zákaz uvalený na služby poskytované po mori budú na trhu s ropou znamenať ďalší tlak na rovnováhu a predovšetkým na už tak mimoriadne napäté trhy s naftou," uviedla agentúra.

Navrhovaný cenový strop môže napätie zmierniť, pripúšťa IEA. "Veľa neistoty a logistických problémov ale zostáva… rozsah neistoty ešte nikdy nebol taký veľký," varovala agentúra. Tá je medzivládnou organizáciou, ktorá vznikla v roku 1974 v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). K jej vzniku prispela vtedajšia ropná kríza, organizácia funguje najmä ako poradca členských krajín OECD v otázkach energetiky.

Zákaz začne platiť už v decembri

Európska únia zakáže dovoz ropy z Ruska od 5. decembra, dovoz ropných produktov potom od 5. februára. Chce tým Rusko pripraviť o príjmy z predaja energetických surovín, čo Moskvu núti hľadať odbytiská v iných krajinách ako na Západe. Rusko tak zvyšuje vývoz do krajín, ako je napríklad Čína alebo India.

Od 5. decembra má začať platiť aj plán, ktorý presadzujú krajiny G7. Ten je mienený ako doplnok únijného embarga a predpokladá, že námorní dopravcovia budú môcť ropu z Ruska na svetový trh dodávať, avšak za umelo stanovenú nižšiu cenu. IEA odhaduje, že produkcia ropy v Rusku sa na budúci rok zníži o 1,4 milióna barelov denne. Západ ruskú ropu odmieta kvôli tomu, že Rusko vo februári napadlo Ukrajinu.

Zákazy pripravené krajinami EÚ znamenajú, že dvadsaťsedmička bude musieť nahradiť jeden milión barelov ropy a 1,1 milióna barelov ropných produktov denne, čo sú objemy, ktoré nebude mať kvôli tomu, že odmieta ruskú ropu. Nedostatok je viditeľný najmä pri nafte, ktorá je z toho dôvodu aj drahšia.

Súvisiace články

Aktuálne správy