Výpredaj akcií: Trhová hodnota Amazonu prvýkrát od apríla 2020 klesla pod bilión dolárov

, ČTK Foto: TASR/AP

Trhová hodnota americkej spoločnosti Amazon prvýkrát od apríla 2020 klesla pod bilión dolárov. Akcie najväčšieho internetového predajcu na svete klesajú už týždeň, v utorok stratili 5,9 percenta. Investorov sklamal výhľad hospodárenia firmy na tohtoročný štvrtý štvrťrok, ktorý firma zverejnila minulý týždeň. Napísal to server CNBC.

Amazon uviedol, že tržby v tohtoročnom záverečnom štvrťroku medziročne vzrastú o dve až osem percent, čo je hlboko pod odhadmi analytikov. Slabšie tržby vykázala aj cloudová divízia Amazon Web Services.

Výpredaj akcií už vymazal takmer všetky zisky, ktoré akcie Amazonu zaznamenali vďaka rastu v období koronavírusovej pandémie. Tento rok klesli zatiaľ asi o 42 percent, tento rok by pre nich mohol byť najhorší od roku 2008, keď akcie firmy odpísali 45 percent. Jediný horší rok mal Amazon v roku 2000, keď pri spľasnutí bubliny internetových akcií stratil 80 percent hodnoty.

Rovnako ako ostatné veľké technologické spoločnosti sa aj Amazon tento rok musí vysporiadať s hospodárskym útlmom, prudko rastúcou infláciou a so zvyšovaním úrokových sadzieb. Okrem toho bola firma nútená po dramatickej expanzii počas pandémie zvoľniť, pretože spotrebitelia sa vrátili do kamenných obchodov.

Akcie Amazonu tento rok podávajú druhý najhorší výkon v skupine veľkých technologických firiem, v angličtine označovaných Big Tech, za spoločnosťou Meta Platforms, ktorá je materskou spoločnosťou Facebooku. Jej akcie sa tento rok prepadli o 72 percent. Meta míňa za vývoj virtuálneho priestoru, od ktorého si sľubuje budúci rast. Minulý týždeň investorom oznámila, že príjmy vo štvrtom štvrťroku už tretí kvartál v rade pravdepodobne klesnú.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy