Vyvrcholenie dlhého príbehu: Musk prevzal Twitter a vyhodil vedúcich pracovníkov, informujú médiá

, ČTK/oPeniazoch

Najbohatší muž sveta dokončil akvizíciu sociálnej siete a okamžite prepustil okrem iného jej výkonného riaditeľa Paraga Agrawala.

Miliardár Elon Musk prevzal kontrolu nad internetovou spoločnosťou Twitter a prepustil jej vedúcich pracovníkov. Informovali o tom svetové agentúry a denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje. Najbohatší muž sveta podľa nich dokončil akvizíciu sociálnej siete a okamžite prepustil okrem iného jej výkonného riaditeľa Paraga Agrawala. „Vták je oslobodený,“ napísal na svojom twitterovom účte Musk s odvolaním sa na logo sociálnej siete.

Agrawal a doterajší finančný šéf Twitteru Ned Segal boli v čase uzavretia dohody v centrále spoločnosti v San Franciscu a boli vyvedení von, píše Reuters s odvolaním sa na zdroje. Okrem nich Musk podľa médií prepustil aj ďalších členov vedenia spoločnosti. Hoci zásadné personálne zmeny prišli rýchlo, všeobecne sa očakávali a takmer určite sú prvé z mnohých veľkých zmien, ktoré Musk vykoná, podotkla agentúra AP. Twitter sa zatiaľ nevyjadril.

Komplikovaná cesta k dohode

Miliardár sa na kúpe Twitteru za 44 miliárd dolárov dohodol tento rok v apríli. V júli však oznámil ukončenie dohody, ktoré zdôvodnil tým, že mu firma neposkytla údaje ohľadom falošných a spamových účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti.

Miliardár Elon Musk krátko pred dokončením prevzatia spoločnosti Twitter prišiel do jej centrály v San Franciscu s umývadlom v ruke. Foto: SITA/AP

Spoločnosť Twitter následne Muska zažalovala. Začiatkom októbra miliardár navrhol, že firmu prevezme za pôvodne dohodnutú cenu. Súd mu následne nariadil, aby sa do piatku 28. októbra s firmou Twitter dohodol, či ju prevezme, alebo nie. Musk tento týždeň podľa agentúry Bloomberg uviedol, že do prevzatie Twitteru dokončí.

Ovládne Twitter nenávisť?

Kritici sa obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu na tejto sociálnej sieti, čo podporí nenávistné prejavy na platforme. Musk sa tento týždeň v otvorenom liste obrátil na reklamných zákazníkov spoločnosti Twitter a vysvetľoval im, prečo sa rozhodol firmu kúpiť. Vyvracal tak obavy o jej budúci vývoj pod jeho vedením. Twitter by sa nemal stať „miestom hrôzy“, kde možno povedať čokoľvek bez následkov, uviedol Musk vo svojom tweete. Platforma musí byť „vrúcna a príjemná pre každého“.

Musk sa už skôr vyjadril, že chce, aby spoločnosť mala menej obmedzení pre zverejňovaný obsah a chce „poraziť“ spamových robotov na twitteri a zverejniť algoritmy, ktoré určujú, ako je obsah prezentovaný užívateľom. Zatiaľ však neponúkol podrobnosti o tom, ako to všetko dosiahne a kto bude spoločnosť riadiť. Vo štvrtok tiež povedal, že Twitter nekúpil preto, aby zarobil viac peňazí, ale aby sa pokúsil pomôcť ľudstvu, ktoré má rád. Naznačil tiež, že Twitter považuje za základ pre vytvorenie „superaplikácie“, ktorá bude ponúkať všetko od prevodov peňazí po nakupovanie a prepravu autom.

Obavy z prepúšťania

Twitter má 7500 zamestnancov a Musk sa vyjadril, že plánuje znížiť počet pracovných miest. Mnohí zamestnanci sa tak boja o svoje miesta. Musk však ubezpečil, že veľké prepúšťanie nechystá. Očakáva sa ale, že prepúšťanie zasiahne hlavne členov tímu pre dôveru a bezpečnosť, ktorý zahŕňa moderátorov obsahu.

Graf: Vývoj ceny akcií spoločnosti Twitter za posledný mesiac

Zdroj: tradingeconomics.com

Akcie Twitteru vo štvrtok posilnili o 0,3 percenta na 53,86 dolára za akciu. To je o niečo menej ako ponuka od Muska, ktorá je 54,2 USD. Dnes budú akcie stiahnuté z newyorskej akciovej burzy.

Dvadsaťpäťročný Musk je šéfom automobilky Tesla a najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 202 miliárd dolárov.

Viac o téme: Elon Musk , Twitter

Súvisiace články

Aktuálne správy