Výrobca elektronických cigariet Juul je na pokraji bankrotu. S investormi rokuje o záchrane.

, ČTK Foto: pixabay.com/Ethan Parsa

Juul čelí obvineniu, že sa v reklame zameriava na deti a mladistvých a hrozí mu, že bude musieť vyplatiť odškodné v ráde stoviek miliónov amerických dolárov.

Výrobca elektronických cigariet Juul Labs sa obrátil na dvoch zo svojich dlhoročných akcionárov so žiadosťou o pomoc, ktorá by mu pomohla vyhnúť sa bankrotu. S odvolaním sa na informované zdroje to napísal server ekonomického denníka The Wall Street Journal (WSJ).

Firma rokuje s Nickom Pritzkerom, dedičom hotelov Hyatt a zakladateľom spoločnosti Tao Capital Partners, a Riazom Valanim, partnerom spoločnosti Global Asset Capital, o poskytnutí finančných prostriedkov, ktoré by firme pomohli udržať sa nad vodou v čase rozsiahlych právnych sporov kvôli jej marketingovým praktikám. Pritzker a Valani boli prvými investormi Spoločnosti Juul a patria medzi jej najväčších akcionárov.

Odškodné za stovky miliónov

Juul čelí obvineniu, že sa v reklame zameriava na deti a mladistvých a hrozí mu, že bude musieť vyplatiť odškodné v ráde stoviek miliónov amerických dolárov. Firma obvinenia odmieta. Nedávno sa dohodla na odškodnení niektorých žalôb za viac ako 500 miliónov dolárov, vrátane dohody s 33 štátmi, ktorá má vyriešiť dvojročné vyšetrovanie marketingových a predajných praktík firmy.

Ďalšie prípady čakajú na začatie súdneho konania. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) zakázal v júni predaj výrobkov Juul v Spojených štátoch, zákaz ale dočasne zablokoval súd. Firme odvtedy predaj klesol.

Podnik začiatkom tohto roka najal poradcu pre reštrukturalizáciu a zvažuje podanie návrhu na bankrot, ktorý by pozastavil súdne spory. Neistota spojená so zákazom zhoršuje firme zabezpečenie finančných prostriedkov na urovnanie súdnych sporov.

Juul uviedol, že naďalej skúma viaceré strategické možnosti, ako zabezpečiť svoje podnikanie a vyriešiť vplyv pozastaveného príkazu FDA.

Súvisiace články

Aktuálne správy