Líder EÚ varuje pred všadeprítomnými čiernymi labuťami: Žijeme vo svete radikálnej neistoty

, oPeniazoch Foto: SITA/AP

Podpredseda Európskej komisie Josep Borrell vo svojom otváracom prejave k veľvyslancom EÚ tento týždeň hovoril o dokonalej búrke.

Borrell, ktorý dávnejšie vyslal varovania, že Fed, „nás privádza do svetovej recesie“, zašiel oveľa ďalej v prekvapivo úprimnom a otvorenom prejave.

Začal varovaním, že „svet, ktorému čelíme, je svetom radikálnej neistoty“.

Rýchlosť a rozsah zmien je výnimočný. Nemali by sme sa to snažiť popierať. Nemali by sme sa tomu snažiť vzdorovať. Bola by to márna námaha. Musíme to akceptovať a prispôsobiť sa tomu, pričom by sme mali uprednostňovať flexibilitu a odolnosť.

Ale neistota je pravidlom. Udalosti, o ktorých si človek myslel, že sa nikdy nestanú, sa dejú jedna za druhou.

Pri tomto tempe bude väčšina labutí čierna. Nebudú to biele labute – všetky budú čierne – pretože jedna za druhou sa stali veci, ktoré mali veľmi nízku pravdepodobnosť, že sa stanú, napriek tomu sa stali a mali silný vplyv.

Podpredseda EK sa potom pokúsi zhrnúť rozsah európskej krízy a ako sme sa do nej dostali, pričom pripúšťa, že sme boli úplne závislí od Číny (obchod), Ruska (energetika) a USA (bezpečnosť).

Myslím si, že my, Európania, čelíme situácii, v ktorej znášame následky roky trvajúceho procesu, v ktorom sme oddelili zdroje našej prosperity od zdrojov našej bezpečnosti. Toto je veta, ktorá by mala byť titulkom, vzal som si ju od Oliviera Schmitta, ktorý túto tézu vypracoval – myslím si – celkom dobre.  

Naša prosperita je založená na lacnej energii prichádzajúcej z Ruska.

Ruský plyn – lacný a údajne dostupný, bezpečný a stabilný. Bolo dokázané, že to tak nie je.

A prístup na veľký čínsky trh, pre export a import, pre technologické transfery, pre investície, pre lacný tovar.

Myslím si, že čínski robotníci so svojimi nízkymi platmi urobili oveľa lepšie a oveľa viac pre potlačenie inflácie ako všetky centrálne banky dohromady.  

Takže naša prosperita bola založená na Číne a Rusku – energetike a trhu.

Je jasné, že dnes musíme nájsť nové spôsoby získavania energie zvnútra Európskej únie, ako len môžeme, pretože by sme nemali meniť jednu závislosť za druhú. Najlepšia energia je tá, ktorú si vyrobíte doma. To povedie k silnej reštrukturalizácii nášho hospodárstva – to je isté. Ľudia si to neuvedomujú, ale skutočnosť, že Rusko a Čína už nie sú tými, akými boli pre náš hospodársky rozvoj, si bude vyžadovať silnú reštrukturalizáciu našej ekonomiky.  

Prístup do Číny je čoraz ťažší. Úprava bude náročná a spôsobí politické problémy.  

Na druhej strane sme našu bezpečnosť delegovali na Spojené štáty americké. Zatiaľ čo spolupráca s Bidenovou administratívou je vynikajúca a transatlantické vzťahy nikdy neboli také dobré ako dnes – vrátane našej spolupráce so Spojenými štátmi a mojím priateľom Tonym Blinkenom (ministrom zahraničných vecí USA). Máme fantastický vzťah a veľa spolupracujeme, ktovie, čo bude o dva roky alebo dokonca v novembri?

Čo by sa stalo, keby namiesto Bidena bol Trump alebo niekto jemu podobný v Bielom dome? Aká by bola odpoveď Spojených štátov na vojnu na Ukrajine? Aká by bola naša odpoveď v inej situácii?

Priznáva však, že to už tak nemôže byť…

Toto je niekoľko otázok, ktoré si musíme položiť. A odpoveď je pre mňa jasná: musíme sami niesť viac zodpovednosti. Musíme prevziať väčšiu časť našej zodpovednosti pri zabezpečovaní bezpečnosti.

Vy – Spojené štáty – sa staráte o našu bezpečnosť.

Vy – Čína a Rusko – ste poskytli základ našej prosperity.

To je svet, ktorý už neexistuje.

Takže máme ťažký koktail – interný aj externý – a staré recepty už nefungujú. Máme narastajúce bezpečnostné výzvy a naša vnútorná súdržnosť je ohrozená.

Naším bojom je pokúsiť sa vysvetliť, že demokracia, sloboda, politická sloboda nie je niečo, čo sa dá vymeniť za ekonomickú prosperitu alebo sociálnu súdržnosť. Obe veci musia ísť spolu.

Inak náš model zahynie, nebude schopný prežiť v tomto svete.

Ako Borrell poznamenal na úplnom začiatku svojho prejavu: toto je naozaj dokonalá búrka… a zima sa blíži.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy