Moderna žaluje Pfizer/BioNTech za porušenie patentu na vakcínu proti Covidu

, CNBC Foto: TASR/AP

Na začiatku pandémie spoločnosť Moderna uviedla, že nebude presadzovať svoje patenty na Covid-19. V marci tohto roku Moderna uviedla, že očakáva, že spoločnosti budú rešpektovať jej práva duševného vlastníctva. Patentové spory nie sú v počiatočných štádiách novej technológie nezvyčajné.

Spoločnosť Moderna žaluje spoločnosť Pfizer a jej nemeckého partnera BioNTech za porušenie patentu pri vývoji prvej vakcíny proti Covid-19 schválenej v Spojených štátoch, pričom tvrdí, že skopírovali technológiu, ktorú Moderna vyvinula roky pred pandémiou.

Žaloba, ktorá žiada o neurčené peňažné odškodnenie, bola podaná na americkom okresnom súde v Massachusetts a na krajskom súde v Düsseldorfe v Nemecku, uviedla Moderna v piatok v tlačovej správe.

„Podávame tieto žaloby, aby sme ochránili inovatívnu technologickú platformu mRNA, ktorej sme boli priekopníkmi, investovali do nej miliardy dolárov a patentovali sme ju počas desaťročia pred pandémiou Covid-19,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Moderny Stephane Bancel.

Samotná Moderna a partnerstvo spoločností Pfizer a BioNtech boli dve z prvých skupín, ktoré vyvinuli vakcínu proti novému koronavírusu.

Len desaťročie stará spoločnosť Moderna so sídlom v Cambridge v štáte Massachusetts bola inovátorom v technológii mRNA vakcíny, ktorá umožnila bezprecedentnú rýchlosť vo vývoji vakcíny proti Covid-19. Schvaľovací proces, ktorý predtým trval roky, bol dokončený za niekoľko mesiacov, a to najmä vďaka prelomu v mRNA vakcínach, ktoré učia ľudské bunky, ako vyrobiť proteín, ktorý spustí imunitnú odpoveď.

Nemecká spoločnosť BioNTech tiež pracovala v tejto oblasti, keď sa spojila s americkým farmaceutickým gigantom Pfizer.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv udelil v decembri 2020 povolenie na núdzové použitie vakcíny proti Covid-19 najprv spoločnosti Pfizer/BioNTech a o týždeň neskôr spoločnosti Moderna.

Spoločnosť Moderna tvrdí, že spoločnosť Pfizer/BioNTech bez povolenia skopírovala technológiu mRNA, ktorú si Moderna patentovala v rokoch 2010 až 2016, teda ešte predtým, ako sa v roku 2019 objavil Covid-19 a začiatkom roka 2020 sa dostal do globálneho povedomia.

Na začiatku pandémie spoločnosť Moderna uviedla, že nebude presadzovať svoje patenty na Covid-19, aby pomohla ostatným vyvinúť ich vlastné vakcíny, najmä pre krajiny s nízkymi a strednými príjmami. V marci 2022 však spoločnosť Moderna uviedla, že očakáva, že spoločnosti ako Pfizer a BioNTech budú rešpektovať jej práva duševného vlastníctva. Uviedla, že do 8. marca 2022 nebude žiadať náhradu škody za žiadnu činnosť.

Patentové spory nie sú v počiatočných štádiách novej technológie nezvyčajné.

Pfizer a BioNTech už čelia viacerým žalobám od iných spoločností, ktoré tvrdia, že vakcína tohto partnerstva porušuje ich patenty. Pfizer/BioNTech uviedli, že svoje patenty budú rázne brániť. Nemecká spoločnosť CureVac napríklad v júli tiež podala žalobu na BioNTech v Nemecku. BioNTech odpovedal vo vyhlásení, že jeho práca bola originálna. Spoločnosť Moderna bola tiež žalovaná za porušenie patentu v Spojených štátoch a vedie spor s americkým Národným inštitútom zdravia o právach na technológiu mRNA.

V piatkovom vyhlásení Moderna uviedla, že Pfizer/BioNTech si privlastnil dva druhy duševného vlastníctva.

V prvom prípade ide o štruktúru mRNA, ktorú podľa spoločnosti Moderna začali jej vedci vyvíjať v roku 2010 a ako prví ju v roku 2015 potvrdili v testoch na ľuďoch. „Spoločnosti Pfizer a BioNTech si zobrali štyroch rôznych kandidátov na vakcíny na klinické testovanie, ktoré zahŕňalo možnosti, ktoré by sa vyhýbali inovatívnej ceste Moderny. Pfizer a BioNTech sa však nakoniec rozhodli pokračovať s vakcínou, ktorá má rovnakú presnú chemickú modifikáciu mRNA ako naša vakcína,“ uviedla Moderna vo svojom vyhlásení.

Druhé údajné porušenie zahŕňa kódovanie plnohodnotného proteínu, ktorý jej vedci podľa spoločnosti Moderna vyvinuli pri vytváraní vakcíny proti koronavírusu, ktorý spôsobuje blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS). Hoci vakcína MERS nikdy nebola uvedená na trh, jej vývoj pomohol spoločnosti Moderna rýchlo uviesť na trh vakcínu proti Covid-19.

Súvisiace články

Aktuálne správy