WSJ: Reťazec kín Cineworld sa chystá vyhlásiť bankrot

, ČTK Foto: SITA/AP

Britská spoločnosť Cineworld Group, ktorá je druhým najväčším prevádzkovateľom kín na svete, sa chystá v nasledujúcich týždňoch vyhlásiť bankrot. Informoval o tom denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa odvoláva na zdroje oboznámené so situáciou. Cineworld prostredníctvom divízie Cinema City pôsobí aj v Bratislave.

Zdroje uviedli, že firma si kvôli chystanému vyhláseniu bankrotu najala právnikov zo spoločnosti Kirkland & Ellis a poradcov zo spoločnosti AlixPartners. Podľa zdrojov sa predpokladá, že Cineworld požiada o ochranu pred veriteľmi v Spojených štátoch, kde v roku 2018 kúpil reťazec kín Regal. Firma zvažuje aj konkurzné konanie v Británii, uvádza s odvolaním sa na zdroje WSJ.

Cineworld v stredu uviedol, že napriek postupnému rastu dopytu z útlmu spôsobeného pandémiou covidu-19 zaostáva návštevnosť kín za očakávaním, a to v dôsledku obmedzenej ponuky filmov. Firma teraz skúma svoje strategické možnosti, vrátane prípadnej reštrukturalizácie dlhu, ktorá by pravdepodobne viedla k výraznému zníženiu podielov existujúcich akcionárov.

Cineworld sa v roku 2020 vďaka pomoci veriteľov tesne vyhol bankrotu. Firma v tom čase kvôli šíreniu koronaviru zavrela všetky kiná v Británii aj v Spojených štátoch, bez práce sa tak ocitlo viac ako 45-tisíc ľudí.

Cinema City Slovensko je podľa svojich internetových stránok súčasťou skupiny Cineworld PLC. Na Slovensku je Cinema City prevádzkovateľom 3 multikín v hlavnom meste v nákupných centrách Aupark, VIVO a Eurovea. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy