Najvyšší predstavitelia Fedu tvrdia, že nesprávne pochopili infláciu a teraz plánujú kurz napraviť

, CNBC Foto: SITA/AP

Podľa nezávislých ekonómov a externých politikov čakal Federálny rezervný systém príliš dlho na to, aby reagoval na prvé signály inflácie. Centrálna banka koriguje kurz zvyšovaním cieľových úrokových sadzieb najrýchlejším tempom za viac ako dve desaťročia.

Najvyšší predstavitelia Federálneho rezervného systému boli svedkami toho, že údaje o raste inflácie prichádzali už mesiace predtým, ako sa politici rozhodli ukončiť menovú politiku, ktorá stimulovala ekonomiku. Skupina analytikov, ekonómov a bývalých politikov súhlasí, tvrdí, že to bola chyba.

„Vopred prijaté usmernenie celkovo spomalilo reakciu Fedu na problém s infláciou,“ povedal pre CNBC bývalý predseda Federálneho rezervného systému Ben Bernanke.

Ministerka financií Janet Yellenová tiež priznala nesprávnu diagnózu pochádzajúcu z jej vlastného oddelenia a súčasného šéfa Fedu Jeroma Powella.

Obaja sme pravdepodobne mohli použiť lepšie slovo ako ‘prechodná’,” povedala senátorom v júni, keď sa jej pýtali na ich minuloročné poznámky o inflácii a ich pomalú reakciu na cenové tlaky.

Úlohou Fedu je skrotiť infláciu, ktorá dosiahuje nevídaný rast za štyri desaťročia. Aby to bolo možné, centrálna banka zvýšila úrokové sadzby rýchlym tempom.

Podľa ekonómov, ako je Judd Cramer, môže obmedzenie inflácie vyžadovať agresívnejšie kroky zo strany menovej politiky, než aké centrálna banka v posledných rokoch prijala. Jeho výskum naznačuje, že Fed možno bude musieť zvýšiť sadzby na úrovne, ktoré neboli zaznamenané za posledné desaťročia, aby prinútil rastúce ceny klesnúť. „Ak inflácia bude vysoká a zostane vyššia, znamená to, že neutrálna miera v ekonomike bude tiež vyššia, pretože ceny tovarov budú stúpať,“ povedal pre CNBC.

Júnový prieskum inflačných očakávaní od newyorského Federálneho rezervného systému naznačuje, že zvyšovanie cien sa ešte neskončilo. Skupina predpovedá, že do júna 2023 sa ceny zvýšia približne o 6,8 % zo súčasných úrovní.

Udržiavanie stabilných cien a maximalizácia zamestnanosti sú hlavnou zodpovednosťou Fedu. Zdá sa, že v USA nízka nezamestnanosť, čo môže centrálnej banke poskytnúť krytie na zvýšenie úrokových sadzieb agresívnym tempom do roku 2023.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy