Prieskum: Slováci si uvedomujú svoju finančnú nepripravenosť

, Swiss Life Select Foto: getty images

V reprezentatívnom prieskume spoločnosti Swiss Life, väčšina Slovákov uviedla, že je pre nich čoraz ťažšie robiť správne rozhodnutia ohľadom financií a dôchodkového zabezpečenia. 41 % našincov sa cíti byť dobre informovaných o finančných témach. Ale 4 zo 6 respondentov sa necítia byť finančne pripravení na neočakávané udalosti v ich živote.

Až 56 % obyvateľov Slovenska urobilo aspoň jedno dôležité finančné rozhodnutie, ktoré by chceli neskôr zmeniť alebo zvrátiť. A približne tretina dokonca prišla o veľký obnos peňazí, pretože nemala dostatočné informácie. 32 % ľudí starších ako 58 rokov by sa spätne rado poradilo s finančným sprostredkovateľom o svojom dôchodku.

Drvivá väčšina ľudí verí, že rozhodovanie o financiách majú vo vlastných rukách

Pre 83 % Slovákov je samostatné rozhodovanie o financiách základnou potrebou. 70 % našincov cíti zodpovednosť za úspech resp. zlyhanie svojho finančného zabezpečenia. 66 % opýtaných je presvedčených, že finančná sebarealizácia a nezávislosť sú pre nich dosiahnuteľným cieľom.

A keď ide o dlhšiu cestu, zmenu zamestnania alebo kúpu nehnuteľnosti: 69 % Slovákov má jasné finančné ciele a viac ako polovica plánuje v najbližších 12 mesiacoch urobiť rozhodnutie s veľkými finančnými dôsledkami.

72 % respondentov si myslí, že osobné poradenstvo je dôležité v záležitostiach súvisiacich s financiami a dôchodkovým zabezpečením. 65 % uviedlo, že služby osobného finančného poradcu sú pre nich stále dôležitejšie.

Pri uzatváraní dôležitých zmlúv považuje 78 % opýtaných osobnú interakciu za nevyhnutnú. Dôvera vo vlastného finančného sprostredkovateľa alebo poistného agenta je vysoká – celkovo až 84 %. A len necelá polovica nemá svojho stabilného finančné poradcu či už v banke alebo v poisťovni.

Ďalšie dôležité zistenia z prieskumu:

· pre 63 % Slovákov je čoraz ťažšie robiť správe rozhodnutia ohľadom financií a dôchodkového zabezpečenia

· 42 % opýtaných sa necíti byť finančne pripravených na neočakávané udalosti v ich živote

· 46 % ľudí má dojem, že rozhodnutia, ktoré sa týkajú finančných a dôchodkových záležitostí sú stále dôležitejšie

· už 33 % Slovákov nečakane prišlo o veľký obnos peňazí

· 72 % respondentov považuje poradenstvo vo finančných a dôchodkových témach za dôležité

 

Súvisiace články

Aktuálne správy