Klenot švajčiarskej koruny: Credit Suisse bola uznaná vinnou v prípade prania špinavých peňazí

, Reuters Foto: SITA/AP

Švajčiarsky federálny trestný súd uznal Credit Suisse a jej bývalého zamestnanca vinnými z toho, že nezabránili praniu špinavých peňazí. Credit Suisse čelí pokute 2 milióny švajčiarskych frankov.

Súdny proces, ktorý zahŕňal svedectvo o vraždách a hotovosti nacpanej do kufrov, sa považuje za testovací prípad pre prokurátorov, ktorí zastávajú potenciálne tvrdší postoj voči bankám v krajine. Sudcovia skúmali, či Credit Suisse a jej bývalý zamestnanec urobili dosť, aby zabránili údajnému bulharskému gangu obchodujúceho s kokaínom v praní ziskov prostredníctvom banky v rokoch 2004 až 2008.

Credit Suisse aj bývalý zamestnanec vinu popreli.

Súd v pondelok uviedol, že v Credit Suisse zistil nedostatky tak v oblasti riadenia klientskych vzťahov so zločineckou organizáciou, ako aj v oblasti monitorovania implementácie pravidiel proti praniu špinavých peňazí. “Tieto nedostatky umožnili odňatie majetku zločineckej organizácie, čo bolo podkladom pre odsúdenie bývalého zamestnanca banky za kvalifikované pranie špinavých peňazí,” uviedol súd.

Credit Suisse čelí pokute 2 milióny švajčiarskych frankov. Súd udelil bývalému zamestnancovi, ktorý nemôže byť menovaný podľa švajčiarskych zákonov na ochranu súkromia, podmienečný 20-mesačný trest odňatia slobody a pokutu za pranie špinavých peňazí. Credit Suisse uviedla, že sa odvolá proti odsúdeniu, ktoré podľa nej vzišlo z vyšetrovania, ktoré trvalo viac ako 14 rokov. "Credit Suisse neustále testuje svoj rámec boja proti praniu špinavých peňazí a postupom času ho posilňuje v súlade s vyvíjajúcimi sa regulačnými štandardmi,“ uviedla banka. "Pre Credit Suisse je kľúčové dosiahnuť vyhovujúci obchodný rast v súlade s právnymi a regulačnými požiadavkami.“

Odborníci na korupciu a pranie špinavých peňazí uviedli, že skutočnosť, že Švajčiarsko podniklo právne kroky proti globálnemu bankovému hráčovi, akým je Credit Suisse, by mohla vyslať silný odkaz v krajine, ktorá je známa svojim bankovým sektorom. "Toto môže byť pre Švajčiarsko prelomový moment,“ povedal v predvečer procesu Mark Pieth, expert na pranie špinavých peňazí z Bazilejskej univerzity. “Na tomto prípade je dôležité, že Švajčiarsko podniká právne kroky proti spoločnosti a nie hocijakej – Credit Suisse je jedným z klenotov švajčiarskej koruny.”

Švajčiarske súkromné ​​banky prijali prísnejšie kontroly proti praniu špinavých peňazí po medzinárodnom regulačnom zásahu, napriek tomu má Švajčiarsko stále obrovské medzery v predchádzaní praniu špinavých peňazí, povedal Marc Herkenrath, zástupca riaditeľa Transparency International vo Švajčiarsku.

Podľa švajčiarskych zákonov môže byť spoločnosť zodpovedná za neadekvátnu organizáciu alebo za neprijatie všetkých primeraných opatrení na zabránenie spáchania trestného činu, čím sa vystavuje trestnej zodpovednosti.

V prípade Credit Suisse prokurátori tvrdili, že bývalý vzťahový manažér pomáhal klientom utajovať kriminálny pôvod peňazí prostredníctvom transakcií vo výške viac ako 146 miliónov švajčiarskych frankov, vrátane 43 miliónov frankov v hotovosti napchatej v kufroch. Počas februárových súdnych pojednávaní bývalý manažér vzťahov povedal, že Credit Suisse sa dozvedela o vraždách a pašovaní kokaínu údajne napojenom na bulharský gang, ale naďalej spravovala hotovosť, ktorá je teraz predmetom procesu. Bývalá bankárka počas pojednávaní uviedla, že informovala svojich manažérov o udalostiach vrátane dvoch vrážd spojených s klientmi, no napriek tomu sa rozhodli poskytnúť služby tomuto klientovi. Credit Suisse spochybnila nezákonný pôvod peňazí a uviedla, že bývalý bulharský zápasník Banev spolu so svojim okruhom známych prevádzkovali legitímne firmy v oblasti stavebníctva, lízingu a hotelierstva. 

Súvisiace články

Aktuálne správy