Bitcoin klesol pod 24.000 USD, hodnota kryptomien sa vrátila pod bilión USD

, coindesk.com/ČTK  Foto: getty images

Cena najznámejšej kryptomeny bitcoin dnes klesla pod hranicu 25.000 dolárov, dostala sa tak na najnižšiu úroveň od konca roku 2020. Prepad bitcoinu je súčasťou širšieho poklesu trhu s kryptomenami po správe o raste inflácie v Spojených štátoch od rizikovejších aktív.  

Cena najznámejšej kryptomeny bitcoin dnes klesla pod 24.000 dolárov, a dostala sa tak najnižšie od konca roku 2020. Prepad je súčasťou širšieho poklesu trhu s kryptomenami po správe o raste inflácie v Spojených štátoch k odklonu investorov od rizikovejších aktív. Hodnota celého trhu s kryptomenami prvýkrát od vlaňajšieho januára klesla pod jeden bilión dolárov a podľa údajov serveru CoinMarketCap zostúpila až na 926 miliárd USD. Kryptoúverová firma Celsius navyše zmrazila výbery.

Bitcoin sa podľa údajov webu CoinDesk za posledných 24 hodín prepadol až na 23.431,23 USD. Okolo 15:00 SELČ sa predával zhruba za 23.650 dolárov, a za posledných 24 hodín tak vykazoval pokles o viac ako 13 percent. Druhá najväčšia kryptomena éther v rovnakom čase strácala takmer 17 percent zhruba na 1218 dolárov.

"Ukazuje sa, že inflácia je ešte ťažší súper, než sa očakávalo. Bitcoin a éther ďalej dostávajú v ringu tvrdé údery," uviedla analytička Susannah Streeterová zo spoločnosti Hargreaves Lansdown. "Sú hlavnými obeťami úteku investorov od rizikových aktív v čase obáv ohľadom prudkého rastu spotrebiteľských cien po celom svete," dodala.

Bitcoin podľa analytika spoločnosti Portu Jakuba Valníčka medzi rokmi 2013 a 2015 odpísal 82 percent svojej hodnoty, ďalší významný pád prišiel medzi rokmi 2017 a 2018, keď zaznamenal prepad o viac ako 80 percent – ​​z takmer 20.000 na 3000 USD. Vtedy sa hovorilo, že celý sektor kryptomien zanikne.

"To sa nestalo a bitcoin v novembri 2021 vyletel na 67.000 dolárov. Zo svojho maxima tak pri momentálnej cene 23 750 odpisuje 65 percent, čo stále nie je tak drastické ako pri minulých prepadoch a je otázkou, či bude cena klesať ďalej, alebo sa zase obráti smerom hore. Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu je však nepravdepodobné, že v blízkom čase uvidíme nové maximá cien. Pred nami je dlhé obdobie akumulácie," dodal Valníček.

Podľa spoluzakladateľa kryptoúverovej spoločnosti Nexo Antoniho Trencheva sa teraz objavujú predpovede, že cena bitcoinu klesne pod 20.000 dolárov, alebo dokonca pod 10.000 dolárov. Vlani v novembri sa bitcoin vyšplhal na rekordných takmer 69-tisíc dolárov. Odvtedy už ale stratil viac ako 60 percent.

Ako relevantné metriky by expert na kryptomeny Igor Pauer podľa svojich slov namiesto ceny radšej použil prijatie kryptomien/blockchainu ako v maloobchode, tak v bankovníctve a korporátnom priestore a akumulácii kryptomien silnými hráčmi. "Tieto údaje nám naznačujú významné nákupy niektorých subjektov. Pripomeniem, že aktuálna situácia nie je na kryptotrhu nijako neobvyklá a v minulosti sme ju videli mnohokrát," podotkol.

Americká kryptoúverová spoločnosť Celsius Network oznámila, že kvôli "extrémnym podmienkam na trhu" zmrazila výbery. Celsius ponúka zákazníkom možnosť uložiť si kryptomeny do produktov s úrokovým výnosom. Firma uviedla, že zmrazením výberov sa snaží stabilizovať likviditu a že teraz pracuje na opatreniach na ochranu aktív. Podľa agentúry Reuters jej oznámenie viedlo k prehĺbeniu dnešného poklesu bitcoinu.

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy