Bill Gates: Výhradne dobročinnosťou sa problematika nerovnosti vyriešiť nedá 

, oPeniazoch Foto: SITA/AP

Pandémia Covid-19 ešte viac prehĺbila globálnu príjmovú nerovnosť, čiastočne preto, že bohaté krajiny dokázali svojim obyvateľom poskytnúť väčšiu ekonomickú pomoc, zatiaľ čo chudobnejšie štáty mali oveľa menej nástrojov na zotavenie. Bill Gates hovorí, že potrebujeme, aby Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokázala v prevencii urobiť viac.

WHO odhaduje, že pandémia Covid-19 zabila takmer 15 miliónov ľudí na celom svete – nielen v dôsledku vírusu, ale aj ako nepriamy dôsledok krízy, napríklad v nemožnosti získať iné druhy lekárskej starostlivosti, pretože nemocničné systémy boli covidom preťažené. Ale nemuselo to byť až také katastrofálne. Odborníci tvrdia, že dopady zhoršilo množstvo faktorov: svet bol na pandémiu zle pripravený a mnohé krajiny pomaly reagovali. Ekonomická nerovnosť všetko ešte zhoršila. Krajiny s nízkymi a strednými príjmami stále zápasia s prístupom k život zachraňujúcim vakcínam, čo vystavuje tieto populácie neustálemu riziku nákazy vírusom. 

Dva roky po tom, čo bol Covid-19 vyhlásený za pandémiu, Bill Gates napísal knihu How to Prevent the Next Pandemic, knihu, ktorá načrtáva, ako spoluzakladateľ Nadácie Billa a Melindy Gatesovcov a globálny odborník na zdravie verí, že svet by sa mal pripraviť na budúce zdravotné krízy. Vrátane toho, ako môžeme riešiť pretrvávajúci problém ekonomickej nerovnosti, ktorá vystavuje už aj tak zraniteľných ľudí ešte väčšiemu riziku. 

Bill Gates dúfa, že po posledných dvoch rokoch, ktoré priniesli milióny stratených životov a bilióny dolárov ekonomických dopadov, už dnes každá krajina chápe, že na vládnej úrovni musí byť viac pripravená. „Filantropia môže pomôcť testovať nové nápady a mobilizovať zdroje rýchlejšie ako vláda, ale prevencia pandémie musí byť dlhodobo financovaná a podporovaná a vyžaduje si globálnu spoluprácu. Svet sa nemôže a nemal by sa spoliehať iba na filantropiu,“ uviedol Gates v rozhovore pre Recode.

Podľa miliardára by mali krajiny zintenzívniť a rozvíjať politiky a viac investovať do zlepšenia monitorovania chorôb, financovania výskumu a vývoja a posilňovania systémov zdravotníctva. Aby sa skoncovalo s chorobami, ktorým sa dá predchádzať a aby sa nové choroby nestali pandémiami. Gates vyzýva na zvýšenie vládnych investícií do výskumu a vývoja vakcín a liekov, integrovaného monitorovania chorôb a dobre financovaných multilaterálnych organizácií, ako je Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Práve WHO považuje za kľúčové, pretože táto organizácia bola vytvorená na koordináciu globálnej reakcie na zdravotné problémy. „Filantropia nemôže byť hlasujúcim členom WHO. Je na každej členskej krajine, aby rozhodla, že WHO sa musí zamerať na prevenciu pandémie. V súčasnosti však WHO nie je financovaná na to, aby to zvládala, nemá významný stály personál. To sa musí zmeniť, ak chce svet myslieť vážne to, že Covid bol poslednou pandémiou.“

Bill Gates je presvedčený, že okrem vládneho financovania aj filantropia zohráva svoju úlohu. Dokáže financovať iniciatívy, ktoré vlády alebo súkromný sektor nemôžu alebo nechcú. Do pozornosti dáva globálnu spoluprácu počas Covidu medzi vedcami, filantropmi a globálnymi zdravotníckymi inštitúciami, čo pomohlo vyvinúť, testovať a nasadiť bezpečné a účinné vakcíny rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. „To, o čo sa snažím, a čo nadácia robí, je pomáhať katalyzovať nové nápady, najmä tie, ktoré pomôžu poskytnúť spravodlivý prístup k nástrojom na záchranu života pre ľudí v krajinách s nižšími príjmami, ktorí sú často pozadu, pretože na trh prichádzajú stále nové inovácie v zdravotníctve. Úlohu zohrávame aj tým, že pomáhame spoločnostiam zabezpečiť financovanie na výrobu testov, liečiv a vakcín pre krajiny s nízkymi a strednými príjmami.“

Bill Gates pripomína, že s Melindou založili nadáciu pred viac ako dvoma desaťročiami, pretože ich desila nerovnosť v oblasti zdravia na celom svete. Odvtedy došlo k výraznému pokroku, no aj dnes je u dieťaťa narodeného v Nigérii asi 28-krát vyššia pravdepodobnosť, že zomrie pred 5. narodeninami ako u dieťaťa narodeného v Spojených štátoch. Keď sa objavil Covid, tieto už existujúce nerovnosti v oblasti zdravia sa stali globálnou katastrofou. Vo svojej knihe navrhuje tri kľúčové opatrenia. 

Po prvé, zlepšiť monitorovanie chorôb vývojom systémov včasného varovania, ktoré zachytia nové vírusy a ohniská, s cezhraničnou koordináciou. Zostaviť platený globálny tím, platenú skupinu na plný úväzok, ktorá by sa venovala výhradne prevencii pandémií. Po druhé, viac investovať do výskumu a vývoja vakcín novej generácie a účinných liečebných postupov a zabezpečiť výrobné kapacity v každom regióne sveta. A po tretie posilniť globálne zdravotnícke systémy investovaním do primárnej zdravotnej starostlivosti, najmä v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, ale aj v rámci komunít s nízkymi príjmami v bohatých krajinách.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy