Z každej nasporenej stovky inflácia za rok ukradla 7,7 eur 

, PR článok

Ak ste si začiatkom minulého roka odložili na účet 100 eur, tak už začiatkom tohto februára bola ich reálna hodnota len 92,3 eura. V priebehu jedného roka vám inflácia doslova zožrala 7,7 eura. Indexové a akciové trhy zažívajú katastrofálne turbulencie. Vo svete prudko rastie cena komodít, ropy, plynu, zlata, ale aj potravín. Pri niektorých položkách však môžeme počas nasledujúcich mesiacov očakávať pokles cien, čo pre investorov naozaj nie je priaznivá vyhliadka. Vo svetle týchto udalostí je najvyšší čas zamyslieť sa, ako postupovať  ďalej. 

Celosvetový rast cien oživuje obavy z príchodu stagflácie, čo je obdobie s vysokou infláciou a zároveň hrubý národný produkt buď klesá, alebo sa prinajmenšom nezvyšuje. Výkonnosť ekonomiky ani nerastie ani neklesá, nezamestnanosť sa udržiava na rovnakej úrovni, no napriek tomu ceny rastú. Pravda je však taká, že práve prílišná opatrnosť vo finančných otázkach ukrajuje každým dňom z našich úspor.  
Bežné a sporiace účty zaručujú to, že o desať rokov bude na nich mať minimálne toľko, koľko sme doň vložili. Je to však len fiktívna pravda určená číslom na konci výpisu z účtu. Skutočná hodnota peňazí bude výrazne nižšia, pretože za ich sumu si budete môcť kúpiť ďaleko menej. 

Inflácia kradne naše úspory

Ak predpokladáme priemernú ročnú infláciu vo výške len 2 %, tak z nasporených 10 000 eur si o desať rokov budete môcť kúpiť veci v hodnote len  8 203,48 eur.

Vo výsledku tak bude mať sporiteľ na účte 10 000 eur, ale ich hodnota výrazne klesne a vy tak stratíte 1 796,52 eur. V horizonte tridsiatich rokov je to ešte horšie. Predstavme si napríklad niekdajšie dedičstvo našich starých rodičov, ktorí mali nasporených štvrť milióna slovenských korún, na tú dobu obrovské peniaze. Za ne si mohli kúpiť zhruba štyri vtedajšie Škodovky. Dnes táto suma predstavuje 8 298,48 eur, čo je zhruba polovica ceny novej Škody Fabia Style.

Burzy zažívajú búrku. Pokoj zostáva pri investíciách do faktúr

Samozrejme, že sú možnosti na ochranu svojich peňazí. Záleží len na tom, koľko má investor k dispozícii prostriedkov, či chce investovať konzervatívne alebo akceptuje aj vyššie riziko. Taktiež sa musí rozhodnúť, na ako dlho je schopný mať svoje prostriedky vložené do investície. Pre investorov disponujúcich sumami v rádoch miliónov či desiatok miliónov eur sú teraz zaujímavé investície do umenia alebo nehnuteľností.  Ľudia, ktorí majú k dispozícii voľné prostriedky, však nemusia nutne sledovať burzové krivky, aby sa z nich stali investori. Svoje peniaze totiž môžu investovať do služby Zalep.to pod hlavičkou spoločnosti AKCENTA CZ.

Táto služba v praxi funguje tak, že umožňuje firmám a podnikateľom jednoducho postúpiť pohľadávky prostredníctvom siete P2P (vzťah, v ktorom spolu komunikujú priamo jednotliví ľudia). Skrátením splatnosti faktúr sa spoločnosti dostanú rýchlejšie k peniazom a neťažia ich problémy s cash-flow, pretože nemusia čakať, kým odberateľ za 60 či 90 dní zaplatí. Každá spoločnosť, ktorá sa rozhodne túto službu využiť, je dôkladne preverená a predáva svoj tovar či služby bonitným firmám. Odberateľ potom nie je predlžený, je tiež preverený a má jasnú vlastnícku štruktúru.

„Výška investície nie je obmedzená, je závislá na konkrétnej pohľadávke na financovanie. Hodnota pohľadávok zverejnených na trhovisku sa najčastejšie pohybuje od 3 000 eur. Každý investor si na trhovisku môže vybrať, do akej faktúry chce investovať, v závislosti od ratingu, meny a hodnoty pohľadávky,“ dopĺňa ďalšie dôležité informácie Aleš Zídka, projektový manager Zalep.to. „Výhodou je krátkodobá povaha investície a tiež nadštandardné zhodnotenie. Pre predstavu, priemerný úrok sa v roku 2021 pohyboval na úrovni 7,4 % p.a. a pravidelne sú na trhovisku zverejnené faktúry s výnosom nad 10 %,“ uzatvára Zídka.

Viac informácií nájdete na: https://eur.zalep.to/
 

Súvisiace články

Aktuálne správy