Nórsky Equinor zastavuje obchodovanie s ruskou ropou

Nórska ropná spoločnosť Equinor oznámila, že v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu zastavuje obchodovanie s ruskou ropou. Firma už nebude realizovať žiadne obchody ani zabezpečovať prepravu ropy a ropných produktov z Ruska. Rozhodnutie Equinoru prichádza krátko potom, ako firma oznámila, že začala proces ukončovania projektov v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.
Koncom februára nórsky koncern uviedol, že predstavenstvo sa rozhodlo zastaviť nové investície v Ruskej federácii a začať proces vystúpenia spoločnosti zo spoločných podnikov v Rusku. Firma pôsobila v Rusku viac než 30 rokov a s najväčšou ruskou ropnou firmou Rosnefť uzatvorila dohodu o spolupráci v roku 2012.
Nórska spoločnosť zároveň dodala, že stále má v krajine určité záväzky. Tie vyplývajú z kontraktov uzatvorených ešte pred inváziou Ruska na Ukrajinu a nespadajú pod sankcie uvalené na Moskvu. K nim patria kontrakty podpísané v januári tohto roka, ktoré sa týkajú štyroch marcových dodávok ropy. Z nich dve sú určené pre ázijských zákazníkov, dve poputujú do Nórska.

Súvisiace články

Aktuálne správy