Orange zaznamenal v minulom roku mierny nárast tržieb

Francúzska telekomunikačná spoločnosť Orange zaznamenala v minulom roku mierny nárast tržieb, ale jej čistý zisk klesol pre nižšie výnosy z dohôd o spolufinancovaní a slabšie výsledky na španielskom trhu, kde čelí tvrdej konkurencii.
Orange zápasí s udržaním silnej dynamiky tržieb v čase, keď potrebuje investovať do modernizácie sietí a čelí tvrdej konkurencii na roztrieštenom európskom telekomunikačnom trhu.
Tržby spoločnosti v roku 2021 vzrástli o 0,8 % na 42,5 miliardy eur.
Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi, amortizáciou a lízingom (EBITDAaL) sa zvýšil o 0,5 % na 12,57 miliardy eur.
Konsolidovaný čistý zisk v roku 2021 klesol na 778 miliónov eur z 5,05 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Spoločnosť uviedla, že pokles súvisí s nižšími prevádzkovými príjmami, ako aj s mimoriadnym daňovým príjmom vo výške 2,2 miliardy eur na konci roka 2020.
Orange očakáva, že v roku 2022 EBITDAal stúpne o 2,5 % až 3 %. Predpovedá tiež, že peňažný tok z telekomunikačných činností sa zvýši na viac ako 2,9 miliardy eur z minuloročných 2,4 miliardy eur.
Generálneho riaditeľa Stéphana Richarda by po 12-ročnom pôsobení vo funkcii mala 4. apríla vystriedať Christel Heydemannová.
Richardov odchod sa urýchlil po tom, ako ho súd odsúdil za spolupáchateľstvo pri zneužívaní verejných financií. Richard akúkoľvek vinu popiera.
Heydemannová prevezme vedenie skupiny v čase, keď výkonnosť jej akcií zaostáva za konkurenciou pre slabšie výsledky v Španielsku, druhom najväčšom trhu Orange po Francúzsku.
Vo 4. kvartáli zaznamenal Orange pokles EBITDAaL o 0,7 % na 3,18 miliardy eur, zatiaľ čo jeho tržby stúpli o 0,5 % na 11,15 miliardy eur.
Vedenie spoločnosti navrhlo za rok 2021 dividendy vo výške 70 centov na akciu.
Informáciu zverejnila TASR na základe správy agentúry AFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy