Maloobchodné tržby v Poľsku v závere roka spomalili tempo rastu

Maloobchodné tržby v Poľsku pokračovali v závere minulého roka vo výraznom raste, tempo rastu sa však v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom zmiernilo. Zároveň zaostalo za očakávaniami trhov.
Ako v pondelok uviedol poľský štatistický úrad GUS, tržby v poľskom maloobchode vzrástli v decembri medziročne o 16,9 %. V novembri rast dosiahol 21,2 %, čo bol jeden z dvoch mesiacov minulého roka, v ktorých rast maloobchodných tržieb prekonal 20 %. Prvým a najsilnejším mesiacom bol apríl, v ktorom sa tržby v poľskom maloobchode zvýšili medziročne o 25,7 %.
Decembrové tempo rastu zaostalo za očakávaniami ekonómov. Tí počítali so spomalením rastu tržieb v maloobchode, očakávali však, že rast dosiahne v priemere 18,5 %.
Maloobchodné tržby v poslednom mesiaci minulého roka ovplyvnil najmä predaj tuhých, kvapalných a plynných palív. Tržby z ich predaja vzrástli o 39 %. Vysoký rast zaznamenali aj tržby z predaja textílií, odevov a obuvi (35 %) a z predaja liekov, kozmetiky a ortopedických pomôcok, kde rast dosiahol 20,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy