Realitné fondy získavajú na popularite, medziročne vzrástli o 18 %

Realitné fondy získavajú na popularite, medziročne vzrástli o 18 %. Vďaka nim investori vlastnia podiely nielen v nehnuteľnostiach určených na bývanie, ale aj v administratívnych budovách, nákupných centrách či v priemyselných parkoch. Ako uviedla analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská, podiel realitných fondov na investičných podielových fondoch predstavuje 22 %.
Národná banka Slovenska (NBS) delí podielové fondy podľa investičnej stratégie na dlhopisové, akciové, zmiešané, realitné a ostatné fondy. Na medziročnej báze bol zaznamenaný ich nárast o 18,4 %, oproti predchádzajúcemu kvartálu o 4,2 %. Od vypuknutia pandémie nového koronavírusu prišlo k nárastu aktív investičných podielových fondov o 20,4 %.
Realitné fondy patria do skupiny podielových fondov, ktoré sú nástrojom dlhodobého kolektívneho investovania. Investovanie do takýchto fondov prebieha prostredníctvom správcovských spoločností.
„Investori si cez realitné fondy kupujú podiely v nehnuteľnostiach určených na bývanie, v administratívnych budovách, nákupných centrách či logistických parkoch a de facto sa stávajú ich spoluvlastníkmi. Od investora sa vyžaduje iba kapitál, o správu nehnuteľnosti sa postará tím profesionálov. Takéto investovanie sa vyznačuje výnosmi pochádzajúcimi z nájmov a z nárastu trhovej ceny nehnuteľnosti,“ uviedla Sadovská.
Najväčší podiel na celkových aktívach podielových fondov mali k 30. septembru minulého roka zmiešané fondy s podielom 49,7 %. Nasledované boli realitnými fondmi s podielom 22 % a dlhopisovými fondmi s podielom 15,9 %. Akciové fondy sa podieľali na celkových aktívach podielom 12,3 %. Ostatné fondy vykázali ku koncu septembra podiel 0,1 %.
Podľa údajov NBS boli aktíva realitných fondov na Slovensku k 30. septembru vykázané v objeme skoro dve miliardy eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka prišlo k nárastu ich objemu o 18 %, oproti koncu predchádzajúceho kvartálu o 3,4 %. Od vypuknutia pandémie sa objem aktív realitných fondov zvýšil o 27 %.
„Z dlhodobého hľadiska sa výnosy realitných fondov nachádzajú nad úrovňami inflácie. Priemerná inflácia sa počas posledných rokov nachádzala v rozpätí 1,3 až 3,2 %. V závere minulého roka atakovala úroveň 6 % a v prvom štvrťroku 2022 sa podľa odhadov priblíži k hodnote 7 %. Podľa typu investora sa fondy delia na určené pre retailových (bežných) a kvalifikovaných (bonitnejších) investorov,“ pokračovala Sadovská.
Slovenská asociácia správcovských spoločností (SASS) uvádza k 7. januáru priemerné trojročné zhodnotenie realitných fondov na úrovni 3,13 %. V prípade fondov určených kvalifikovaným investorom majú ich správcovia podľa Sadovskej viac flexibility, čo im umožňuje dosahovať vyššie výnosy. Niektoré fondy kvalifikovaných investorov preto dosahujú výnosy viac ako 8 % ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy