Tel Aviv je najdrahšie mesto na svete, predbehol Paríž, Hongkong aj Zürich

, ČTK Foto: TASR/AP

Najdrahším mestom na svete je izraelská pobrežná metropola Tel Aviv, ktorá vystriedala trojicu Paríž, Hongkong a Zürich, ktoré sa o prvú priečku delili vlani.

Francúzske hlavné mesto je podľa aktuálneho rebríčka druhé, spolu so Singapurom. Vyplýva to z prieskumu britskej analytickej spoločnosti Economist Intelligence Unit (EIU), ktorý porovnáva ceny 200 výrobkov a služieb v 173 mestách po celom svete. 

Z európskych miest sa do prvej desiatky dostal ešte štvrtý Zürich, siedma Ženeva a ôsma Kodaň. Najnižšie náklady na život má podľa EIU sýrske hlavné mesto Damask, len o niečo drahšie vyjde život v líbyjskom Tripolise a v hlavnom meste Uzbekistanu, Taškente. Najprudší pád, medziročne o 16 priečok na 48. pozíciu, má za sebou vďaka lacnejším cenám potravín a odevov Rím.

Tel Aviv obsadil v tabuľke prvé miesto čiastočne kvôli posilneniu národnej meny šekelu voči doláru, rovnako ako kvôli zvýšeniu cien za dopravu a potraviny. Bolo to druhé najdrahšie mesto v oblasti cien alkoholu a dopravy, piate v oblasti osobnej starostlivosti a šieste v oblasti rekreácie.

K zvýšeniu životných nákladov mnohých obyvateľov miest prispeli problémy s dodávateľskými reťazcami a opatrenia týkajúce sa koronaviru, ktoré obmedzovali výrobu a obchod, vyplýva z indexu. V dôsledku prudkého nárastu cien ropy sa výrazne zvýšili náklady na dopravu. Ceny tovaru a služieb v priemere medziročne stúpli o 3,5 percenta, čo bola najvyššia miera inflácie za posledných päť rokov, uvádza EIU. 

Súvisiace články

Aktuálne správy