Slovenskí pestovatelia vyzývajú štát, aby zaviedol inštitút sezónnych prác

Slovenskí pestovatelia vyzývajú štát, aby zaviedol dlhoočakávaný inštitút sezónnych prác. Uviedol to na utorkovej tlačovej besede predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti predstaviteľov pestovateľských zväzov.
Ten by mal podľa Macha uľahčiť zamestnávanie ľudí na brigádnické práce v sadoch. Predstava podľa neho je, aby sa zrýchlilo a odbyrokratizovalo zamestnávanie nielen Slovákov, ale aj ľudí z tretích, mimoeurópskych krajín.
„Pestovateľom stále chýbajú brigádnici. Pre nedostatok pracovných síl v tomto roku nepozbierame približne 25 % celkového množstva ovocia. Nižšia úroda kvalitných plodov u nás automaticky znamená viac nekvalitného dovozu,“ uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Inštitút sezónnej práce u ovocinárov by podľa Vargu využívalo ročne asi 2000 pracovníkov. „Čím viac zberačov dostaneme do sadov, tým viac ovocia pozbierame. Vlani práve pre nedostatok brigádnikov zhnilo v sadoch 15.000 ton ovocia,“ dodal Varga.

Súvisiace články

Aktuálne správy