Ceny ropy sa na začiatku nového týždňa vyvíjajú zmiešane

Ceny ropy sa v pondelok ráno vyvíjali zmiešane po prudkom náraste v minulom týždni a nemali jasné smerovanie. Hurikán Ida, ktorý výrazne obmedzil produkciu v Mexickom zálive, zatiaľ nespôsobil prudké cenové výkyvy.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v pondelok ráno o 8.02 h SELČ predával po USD 68,47 (58,21 eura). To bolo o 27 centov alebo o 0,39 % menej ako v piatok (27. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI sa v piatok posilnila o 1,32 USD alebo približne o 2 % a uzavrela na 68,74 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň si pripísala viac než 10 %.
Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa v pondelok o 8.11 h SELČ predával s plusom 12 centov alebo 0,17 % po 72,82 USD za barel.
Hurikán Ida v nedeľu (29. 8.) zasiahol juhovýchod USA, keď predtým prekrižoval aj Mexický záliv, kde sa z bezpečnostných dôvodov väčšina produkcie zastavila. Zatiaľ sa však zdá, že hurikán ropné zariadenia výraznejšie nepoškodil.
Hlavnou témou na ropnom trhu naďalej zostáva vývoj pandémie ochorenia COVID-19, ktorá najviac ovplyvňuje dopyt. V minulom týždni sa ceny čierneho zlata prudko zvýšili aj napriek rýchlemu šíreniu delta variantu nového koronavírusu v mnohých krajinách. Podporilo ich zlepšenie nálady na finančných trhoch a oslabenie dolára.

Súvisiace články

Aktuálne správy