Afganská ekonomika by sa mohla v tomto roku prepadnúť až o 20 %

, TASR Foto: TASR/AP

Afganská ekonomika by sa mohla v tomto roku prepadnúť až o 20 % a jej mena sa môže po prevzatí moci v krajine Talibanom ešte viac oslabiť. Uviedla to v piatok agentúra Fitch Solutions.

Taliban minulý víkend prevzal moc v krajine po vláde podporovanej USA. Tisíce ľudí sa následne dali na útek pre obavy z návratu prísnej a autokratickej vlády ozbrojencov.

„Je pravdepodobné, že ekonomika tento rok prudko klesne,“ povedala Anwita Basu, vedúca ázijského oddelenia rizík v spoločnosti Fitch Solutions, čo je analytická a výskumná skupina agentúry Fitch. „Krajiny ako Mjanmarsko a Sýria, ktoré čelia podobnej situácii, zaznamenali kolaps hrubého domáceho produktu (HDP) zhruba o 10-20 %, čo nemožno vylúčiť ani v prípade Afganistanu.“

Basu poznamenala, že zahraničné granty a pomoc, hlavný zdroj financovania Afganistanu, tento rok prípadne o niečo neskôr výrazne „vyschnú“.
„Už niektoré údaje OSN naznačujú, že po odchode USA v tomto roku sa pomoc zníži minimálne o 20 % oproti roku 2020. A v tom nie je zohľadnené rýchle prevzatie moci Talibanom,“ uviedla v e-maile.

Basu pripomenula, že afganská mena afghani, ktorá sa tento mesiac oslabila o viac ako 7 % voči americkému doláru, môže klesnúť ešte viac, pretože väčšina štátnych aktív držaných v zahraničí bola zmrazená, aby sa zabránilo prístupu Talibanu. Dodala, že nemožno vylúčiť hyperinfláciu.

Prevzatie moci Talibanom nevyvolalo obavy len o budúcnosť Afganistanu, ale aj o jeho vplyv na ostatné krajiny v regióne a ich ekonomiky. Ratingová agentúra Moody's Investors Service varovala pred geopolitickými a ekonomickými rizikami v tomto regióne.

Pokiaľ ide o susedov, bezprostredná hrozba pre úverové profily vyplývajúca z politickej neistoty v Afganistane sa týka potenciálne veľkého prílivu utečencov, uviedla agentúra Moody's s tým, že Pakistan môže zaznamenať najväčší príliv utečencov.

Afganistan je pritom bohatý na nerastné zdroje, ako sú meď, zlato, ropa, zemný plyn, urán, bauxit, uhlie, železná ruda, vzácne zeminy, lítium, chróm, olovo, zinok, drahé kamene, mastenec, síra, travertín, sadra či mramor.

Vyhliadky na ťažbu môžu prilákať veľké krajiny, ako je Čína, ktoré si potrebujú zabezpečiť zdroje pre svoj prechod na tzv. zelené hospodárstvo, ale ťažký prístup a nedostatok ciest komplikujú ťažbu.

Niektorí predstavitelia OSN a USA sa obávajú, že chaos v Afganistane vytvára podmienky pre ešte väčšiu nezákonnú produkciu opiátov, z čo môže profitovať Taliban.

Podľa odhadov OSN Taliban na obchode s drogami pravdepodobne zarobil v rokoch 2018 až 2019 viac ako 400 miliónov USD (342,73 milióna eur).

Súvisiace články

Aktuálne správy