Nezamestnanosť v Británii klesla v 2. kvartáli hlbšie pod 5 %

Nezamestnanosť v Británii v 2. štvrťroku klesla, pričom sa dostala hlbšie pod 5 %. Uviedol to v utorok britský štatistický úrad, podľa ktorého k lepším výsledkom dopomohlo postupné otváranie ekonomiky.
Miera nezamestnanosti dosiahla v Británii v 2. štvrťroku 4,7 %, čo oproti predchádzajúcim trom mesiacom predstavuje pokles o 0,2 percentuálneho bodu. Pokles bol o niečo výraznejší, než sa očakávalo. Analytici počítali s poklesom nezamestnanosti na 4,8 %.
Napriek výraznejšiemu poklesu sa miera nezamestnanosti stále drží nad úrovňou z obdobia pred pandémiou. V súčasnosti je o 0,8 percentuálneho bodu vyššia.
Spolu s poklesom nezamestnanosti sa zvýšila miera zamestnanosti. V 2. štvrťroku dosiahla 75,1 %, čo znamená medzikvartálny rast o 0,3 percentuálneho bodu.
V septembri britská vláda ukončí program podpory zamestnanosti, v rámci ktorého sa podieľala na financovaní miezd miliónov Britov v období pandémie, informovala agentúra AFP. Ako uviedol minister financií Rishi Sunak, je možné, že situácia v nasledujúcich mesiacoch bude ešte náročná, najnovšie údaje sú však veľmi sľubné.

Súvisiace články

Aktuálne správy