Delta tlačí ceny ropy nadol, cena Brentu klesla pod 70 USD za barel

Ceny ropy klesli v pondelok o viac než 1 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 70 USD za barel (159 litrov). Dôvodom je rýchlo sa šíriaci variant delta nového koronavírusu, v dôsledku ktorého viaceré vlády začali opätovne prijímať protipandemické opatrenia vrátane obmedzenia mobility obyvateľstva. To zvýšilo obavy z oslabenia dopytu po rope.
„Ceny ropy sú v poslednom období pod tlakom, keďže rýchlo sa šíriaci variant delta nového koronavírusu zhoršuje vyhliadky dopytu po komodite,“ uviedli analytici z ANZ Research.
Vývoj na trhoch už koncom minulého týždňa ovplyvnila správa Medzinárodnej organizácie pre energetiku (IEA), že rast dopytu po rope sa v dôsledku rastúceho počtu infikovaných variantom delta nového koronavírusu prudko spomalil. IEA odhadla pokles dopytu v júli na 120.000 barelov denne. Zároveň predpovedá, že v 2. polroku bude nižší o 0,5 milióna barelov/deň v porovnaní s júlovým odhadom.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s októbrovým kontraktom dosiahla do 7.15 h SELČ 69,84 USD (59,36 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 75 centov (1,06 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri dosiahla 67,68 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 76 centov alebo 1,11 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy