Nemecké úrady povolili Kauflandu prevziať ďalšie filiálky Realu

Spolkový protimonopolný úrad povolil reťazcu Kaufland prevziať ďalších 22 filiálok spoločnosti Real. Podľa úradu prevzatie „nepoškodí účinnú hospodársku súťaž v dotknutom trhovom priestore“. Kaufland už v decembri získal povolenie na prevzatie 92 predajní Realu.
Ruský investor SCP vlani prevzal zhruba 270 filiálok Realu od reťazca Metro s úmyslom túto sieť rozdeliť a rozpredať. Tento postup umožňuje renomovaným nemeckým reťazcom podstatne rozšíriť svoje siete. Real totiž pred rozdelením dosahoval tržby zhruba sedem miliárd eur. Najväčší nemecký predajca potravín Edeka už na jar získal povolenie na prevzatie 51 filiálok Realu a reťazec Globus na 24 predajní, pričom týmto spôsobom dostali šancu expandovať aj niektoré menšie spoločnosti.
Ako vysvetľuje agentúra DPA, nemecký protimonopolný úrad už dlhé roky pozorne sleduje a vyhodnocuje akvizície v oblasti predaja potravín. Veľká štvorka – Edeka, Rewe, Aldi a skupina Schwarz (Lidl a Kaufland) – majú v súčasnosti zhruba 85-percentný trhový podiel, pričom Edeka je s 11.200 predajňami a tržbami vyše 55 miliárd eur jednotkou na nemeckom trhu.
Úradu robí starosti najmä kúpna sila veľkých reťazcov voči dodávateľom, keďže rokovania o cenách bývajú veľmi tvrdé. Ďalším dôvodom na obavy býva riziko, že spotrebitelia môžu prísť o nákupné alternatívy vo svojom regióne. SCP sa preto zaviazal, že celý rad filiálok Realu predá stredne veľkým predajcom potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy