Ceny ropy zaznamenali najprudší týždňový pokles za niekoľko mesiacov

Ceny ropy v piatok (6. 8.) klesli približne o 1 % a za celý uplynulý týždeň zaznamenali najprudší pád za niekoľko mesiacov. Dôvodom sú obavy, že obmedzenia dopravy na spomalenie šírenia delta variantu nového koronavírusu môžu zabrzdiť globálne zotavovanie dopytu.
Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata malo aj posilnenie sa dolára po piatkových nečakane pozitívnych správach z amerického trhu práce. V USA sa v júli vytvorilo prekvapivo veľa nových pracovných miest a miera nezamestnanosti klesla až na 5,4 %, čo je najmenej od marca 2020, teda od začiatku koronakrízy. To podporilo očakávania, že americká centrálna banka (Fed) môže začať sprísňovať menovú politiku skôr, než sa predpokladalo, čo malo pozitívny vplyv na dolár.
Septembrový kontrakt na americkú ropu WTI sa v piatok oslabil o 81 centov alebo 1,17 % a uzavrel na 68,28 USD (57,83 eura) za barel. Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent stratil 59 centov alebo 0,89 % a uzavrel na 70,70 USD za barel. Cena Brentu za uplynulý týždeň padla o viac než 6 %, čo bol jej najprudší týždňový pokles za štyri mesiace, a cena WTI o 7,7 %, čo bolo najviac za 9 mesiacov.
Čína prijala nové cestovné reštrikcie v snahe zastaviť šírenie delta variantu nového koronavírusu. Nové obmedzenia prijali alebo pripravujú aj ďalšie ázijské krajiny, ako sú napríklad Japonsko, Južná Kórea, Indonézia, Malajzia, Thajsko alebo Bangladéš. V USA vzrástol denný počet nových prípadov ochorenia COVID-19 na 6-mesačné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy