Nezamestnanosť v Španielsku v júli klesla o rekordných 5,5 %

Nezamestnanosť v Španielsku v júli klesla o rekordných takmer 5,5 %. Uvoľnenie protiepidemických opatrení totiž aj napriek opätovnému nárastu prípadov ochorenia COVID-19 naštartovalo zotavovanie na trhu práce.
Počet registrovaných nezamestnaných v júli medzimesačne padol o 197.841 alebo 5,47 %, uviedlo španielske ministerstvo práce. V júni sa počet nezamestnaných znížil o 166.911 a v máji o 129.378.
Počet ľudí bez práce klesol už piaty mesiac po sebe, pričom júlové zníženie bolo najprudšou jednomesačnou redukciou od začiatku zverejňovania údaju v roku 1996.
Podľa španielskej ministerky práce Yolandy Díaz Pérezovej údaje potvrdzujú, že vládne opatrenia na podporu ekonomiky a zamestnanosti fungujú.
V júli bolo v Španielsku bez práce 3,41 milióna ľudí oproti 3,01 milióna v júli 2019. To signalizuje, že trh práce sa ešte nezotavil na úrovne spred pandémie.
Zamestnanosť sa zvýšila vo všetkých sektoroch, pričom veľký podiel pripadol na sektor služieb, ktorý tvrdo zasiahla koronakríza a ktorému pomohol aj začiatok letnej turistickej sezóny.
Španielsky štatistický úrad uviedol, že počet zahraničných turistov, ktorí v júni navštívili krajinu, sa medziročne zdesaťnásobil na 2,2 milióna. V porovnaní s júnom 2019 však bol stále o štvrtinu nižší.

Súvisiace články

Aktuálne správy