Štát eviduje najviac neplatičov DPH v histórii

Aktuálne štát eviduje najviac neplatičov dane z pridanej hodnoty (DPH) v histórii. Ide o 7128 podnikateľských subjektov. Podľa aktuálnej analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet môže byť dôvodom práve koronakríza.
Od februára minulého roka prestala finančná správa aktualizovať zoznam daňových dlžníkov, opätovne tak urobila na konci februára tohto roka. „Podľa najnovších dát má štát o viac ako 40 % viac dlžníkov na DPH ako v roku 2019, a zároveň o 27 % viac ako na konci roka 2014. Najčastejšie ide o spoločnosti s ručením obmedzeným, živnostníkov a akciové spoločnosti,“ uvádza analytička spoločnosti Petra Štěpánová.
Najviac podnikov, ktoré sa oneskorili v platbách štátu sú tie, ktorých tržby sa pohybujú v rozmedzí od nula do milióna eur, pričom najčastejšie podnikajú v nákladnej cestnej doprave, ostatných pomocných obchodných činnostiach a poradenských službách v oblasti podnikania a riadenia.
Najvyšší percentuálny podiel neplatičov DPH k celkovému počtu firiem majú Turčianske Teplice a Lučenec. Náskok má podľa Štěpánovej celý Bratislavský kraj nielen v pomere k celkovému počtu firiem, ale aj z hľadiska samotného počtu firiem.
„Okolie hlavného mesta eviduje dovedna 2751 nespoľahlivých platcov DPH, čo sú štyri percentá zo všetkých podnikov v kraji. Hneď za ním sa nachádza Banskobystrický kraj, kde podľa dát neodviedlo daň 754 subjektov, a teda 3,64 % z celkového počtu podnikateľov,“ spresnila analytička. Dodáva, že najlepšie na tom je Trenčiansky kraj s 369 neplatičmi DPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy