Nemecká vláda neplánuje opäť kompenzovať mestám výpadky daní

Nemecké mestá a obce by nemali očakávať, že im spolková vláda aj tento rok vykompenzuje nižšie príjmy z daní v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Uviedol to v pondelok denník Augsburger Allgemeine s odvolaním sa na reakciu ministerstva financií na otázku strany Zelených.
Je prvoradou a hlavnou úlohou spolkových krajín „zlepšiť finančnú situáciu obcí v nasledujúcich rokoch poskytovaním dodatočnej podpory,“ uvádza sa v reakcii ministerstva.
V minulom roku vláda v Berlíne poskytla balík hospodárskych stimulov pre miestne samosprávy s cieľom kompenzovať im znížené príjmy z dane z obratu a dane z pridanej hodnoty počas blokád na zastavenie pandémie, a finančne podporiť miestnu hromadnú dopravu a zdravotníctvo.
Nemecké združenie miest a obcí pritom vyzvalo spolkovú vládu a jednotlivé spolkové krajiny, aby poskytli ďalšiu finančnú podporu samosprávam.
„Iba s finančne silnými mestami a obcami budeme môcť naštartovať ekonomický motor,“ povedal generálny riaditeľ združenia Gerd Landsberg pre Augsburger Allgemeine.

Súvisiace články

Aktuálne správy