Francúzsko je pripravené znížiť pandemickú podporu pre firmy

Francúzsko je pripravené postupne znižovať finančnú podporu pre firmy a zamestnancov, ktorých sa dotkla pandémia nového koronavírusu, keďže štátny očkovací program ponúka možnosť vyjsť z krízy. Ministerka práce a sociálnych vecí Elisabeth Borneová v nedeľu uviedla, že vláda vlani a doteraz v tomto roku minula viac než 40 miliárd eur na ochranu zamestnanosti, z čoho v apríli ťažilo 2,7 milióna ľudí na nútenej dovolenke, v marci išlo o 2,4 milióna ľudí.
„Vďaka očkovaniu vidíme svetlo na konci tunela,“ cituje agentúra Bloomberg jej vyjadrenie pre rozhlasovú stanicu France Inter. K 29. máju dostalo minimálne jednu dávku vakcíny viac než 25 miliónov Francúzov, celkovo bolo využitých 36,1 milióna dávok. „Vstupujeme do novej etapy, v ktorej postupne znižujeme núdzovú pomoc zavedenú počas krízy a pomoc čoraz viac využívame cielene,“ dodala ministerka. „Boli sme opatrní, aby sme pomoc v tomto období nezrušili príliš rýchlo a podporili sektory a oblasti, ktoré majú stále ťažkosti.“
Vláda bude aj počas júna pokrývať 100 % nákladov na dovolenky pre najťažšie zasiahnuté podniky, napríklad hotely, kaviarne a reštaurácie. Následne sa podiel štátu na týchto nákladoch postupne zníži tak, aby podiel firiem do septembra dosiahol 40 %. Dodala, že niektoré sektory, napríklad letecká doprava, ťažia z dlhodobého plánu ochrany pracovných miest až na 24 mesiacov, ktorý v súčasnosti pomáha viac než 800.000 ľuďom. Borneová plánuje 7. júna rokovať s odbormi a zástupcami zamestnávateľov o spôsobe ochrany najzraniteľnejších sektorov a oblastí v čase, keď krajina pomaly vystupuje z krízy.
Minister pre rozpočet Olivier Dussopt v sobotu (29. 5.) pre francúzsku tlačovú agentúru AFP uviedol, že finančná pomoc pre firmy a zamestnancov zvýši v tomto roku deficit rozpočtu približne na 220 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy