Investori sa prispôsobili neistému prostrediu

Investori sa prispôsobili neistému prostrediu, pokles príjmov bude miernejší, ako sa pôvodne predpokladalo. Podľa celosvetového prieskumu medzinárodnej audítorskej, daňovej a poradenskej spoločnosti Mazars viac ako 90 % respondentov chce investovať do nových podnikov.
Správa spoločnosti z júna minulého roka naznačila, že napriek otrasom sa segment postupne z krízy spamätá. Pozitívny trend potvrdzuje aj najnovší prieskum. „Potvrdilo sa, že investori sú v neistom prostredí odolní, hľadajú nové okamžité príležitosti a zároveň sa perfektne prispôsobili podmienkam práce na diaľku. Ak politické prostredie bude naďalej stabilné a kapitál bude k dispozícii, môžeme očakávať, že odvetvie private equity bude aktívne hľadať investičné príležitosti,“ uviedol partner pre finančné poradenstvo a M&A z Mazars na Slovensku Daniel Marek.
Dosah pandémie na fondy, ktoré sú členmi organizácie SLOVCA (Slovenská asociácia private equity a rozvojového kapitálu), sa v mnohých aspektoch zhoduje s celosvetovým prieskumom. Hlavným dôvodom je zhodný dosah, ako aj reakcia vlád v podobe lockdownov. Napriek pozorovateľným negatívnym dosahom pandémie ochorenia COVID-19 v uplynulých 12 mesiacoch približne polovica z opýtaných členov dokázala z recesie vyťažiť.
Vyhliadky tržieb z dôvodu špecifického a nerovnomerného dosahu pandémie nového koronavírusu na jednotlivé sektory je nutné hodnotiť na úrovni jednotlivých spoločností v portfóliu PE fondov. Vo všeobecnosti však išlo iba o odloženie finančných predpovedí a v niektorých prípadoch dokonca predpovedí zvýšených tržieb.
Takmer tretina respondentov očakáva pokles príjmov o 11 – 25 %. O niečo viac ako polovica respondentov očakáva odloženie stratégie exitu v priebehu súčasného roku a neskôr. Približne 65 % verí, že vlády na pandémiu zareagovali dobre. Zároveň si 20 % stále myslí, že je priskoro hodnotiť reagovanie vlád na situáciu. Percento účastníkov, ktorí majú pocit, že vláda nezareagovala správne, bolo 15 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy