Výrobné ceny v Nemecku v apríli strmo vzrástli

Rast výrobných cien v Nemecku sa v apríli zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za takmer desať rokov. Prispelo k tomu najmä zdraženie energií. Informoval o tom vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.
Analytici pozorne sledujú vývoj cien hotových produktov v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ), pretože im naznačuje, ktorým smerom sa pohne inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.
Podľa najnovších štatistík sa nemecké výrobné ceny v apríli medziročne zvýšili o 5,2 %. To bolo viac ako ich nárast o 3,7 % v marci a lepší výsledok, ako predpovedali ekonómovia, ktorí odhadovali, že výrobné ceny stúpnu v apríli o 5,1 %.
Aprílové zvýšenie cien hotových produktov bolo najväčšie od augusta 2011.
V medzimesačnom porovnaní sa rast cien produktov, ktoré v apríli opustili brány tovární, mierne spomalil na 0,8 % z 0,9 % v marci.
Motorom medziročného zvýšenia výrobných cien v apríli bolo zdraženie energií o 10,6 % a tiež polotovarov o 8,2 %. Aj ceny spotrebného tovaru v apríli stúpli, o 1,6 % a kapitálových produktov o 1 %. Len ceny tovarov krátkodobej spotreby klesli, o 0,6 %.
Bez energií sa výrobné ceny v Nemecku v apríli zvýšili medziročne o 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy