Pri povodniach netreba odkladať nahlásenie škodovej udalosti

Ak voda zničila poistený majetok, nahlásenie škodovej udalosti by sa nemalo odkladať. "Dnes sa to už dá aj online, telefonicky, ale stále aj klasicky - písomne," radí poistný analytik Swiss Life Select Peter Mocker.

Ak voda zničila poistený majetok, nahlásenie škodovej udalosti by sa nemalo odkladať. „Dnes sa to už dá aj online, telefonicky, ale stále aj klasicky – písomne,“ radí poistný analytik Swiss Life Select Peter Mocker.
Pre rýchlejšie vybavenie je dobré si vopred pripraviť číslo poistnej zmluvy, údaje o majiteľovi poškodeného majetku, dátum a miesto vzniku škody, popis vzniku poškodenia a jeho rozsah. Hoci štatistiky poisťovní uvádzajú, že povodne tvoria štyri percentá zo všetkých škôd v majetkovom poistení, z pohľadu výšky škôd sú povodne, krupobitie a požiar tie najväčšie.
„V niektorých poisťovniach si môžete poistiť povodeň a záplavu formou pripoistenia, v iných to máte automaticky poistené v základnom poistení. Inde sa poistenie nevzťahuje na škody, ak bol výskyt povodne alebo záplavy v mieste poistenia častejší ako jedenkrát za desať rokov pred dátumom škodovej udalosti. Alebo, ak už poisťovňa za posledných päť rokov vyplatila plnenie v plnej výške, tak následná povodeň alebo záplava bude plnená len vo výške 20 %,“ upozornil Mocker.
Preto je vždy lepšie poradiť sa s odborníkom, ktorý nájde riešenie podľa klientových predstáv. Takisto je dobré každé dva až tri roky prehodnocovať poistenie, aj keď sa klientom povodne či záplavy vyhýbajú. Cena nehnuteľnosti a vybavenia totiž stále rastie.

Súvisiace články

Aktuálne správy