3 zásady bezpečného nakupovania on-line

, heureka Foto: getty images

Rast popularity on-line nakupovania zneužívajú niektoré nespoľahlivé e-shopy, ktoré chcú zarobiť na neskúsených nakupujúcich. Nákupný radca Heureka prináša 5 rád, ako sa vyhnúť podvodníkom a nakupovať online bezpečne

Porovnávajte ceny
Našli ste produkt, ktorý si chcete kúpiť? Skontrolujte si, či e-shop neponúka tovar za príliš vysokú cenu a porovnajte ju s ostatnými e shopmi. Pozor, ani najlacnejší vždy neznamená najlepší. Príliš lacné ponuky môžu falošné, preto je vždy dobré skontrolovať dôveryhodnosť obchodu pomocou recenzií alebo certifikátu kvality. Dôležité je dávať si pozor aj na priveľké zľavy, ktoré tiež môžu byť zavádzajúce a v skutočnosti nevýhodnejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Na overenie výhodnosti nákupu je dobré pozrieť sa, ako sa historicky vyvíjala cena produktu.

Čítajte hodnotenia a hľadajte certifikáty kvality
Najlepší spôsob, ako sa zorientovať v množstve e-shopov je zamerať sa na ich dôveryhodnosť. O nej vypovedá certifikát Overené zákazníkmi, ktorý Heureka udeľuje na základe pozitívnej spätnej väzby od zákazníkov. Pri nákupe v e-shope bez certifikátu je dobré najskôr skontrolovať recenzie od zákazníkov, ktorí majú s e-shopom skúsenosti. Sledujte, aké staré recenzie sú, aj to, akým spôsobom on-line obchod reaguje na tie negatívne. Pokiaľ odpovedá rýchlo, slušne a snaží sa situáciu riešiť, je to dobré znamenie. Pri výbere produktov si všímajte hodnotenie zákazníkov a vyberajte preverené a kvalitné výrobky.

Pri porovnaní podľa percent dajte na aktuálny počet kladných alebo záporných hodnotení. Jedno stopercentné hodnotenie nerobí z produktu kvalitný výrobok, ale päťdesiat deväťdesiatpercentných hodnotení už je zárukou kvality prezeraného produktu. Ak stále plne nedôverujete online obchodom, máte možnosť Kúpiť na Heureke s garanciu bezpečného nákupu. Ak v nákupnom procese niečo neprebehne v poriadku, Heureka vám pomôže s reklamáciou alebo vám vráti peniaze za nedodaný či nevyhovujúci tovar.

Vyberte si bezpečný spôsob platby
Pri platbe cez internet majú zákazníci spravidla na výber z viacerých typov platieb, na dobierku, kartou alebo prevodom. Pri nákupe v on-line obchode s certifikátom Overené zákazníkmi je ktorýkoľvek z vyššie uvedených variantov bezpečný. Pozor si treba dávať skôr pri e-shopoch bez certifikátu alebo takých, ktoré ponúkajú iba možnosť platby vopred. V takom prípade si ešte prečítajte recenzie od ostatných zákazníkov alebo nakúpte radšej inde.

Súvisiace články

Aktuálne správy