O finančnom vyrovnaní zatiaľ mlčia: Bill Gates a Melinda Gates sa rozchádzajú po 27 rokoch

, CNBC;ZH Foto: SITA/AP;TASR/AP

Pár, ktorý súhlasil s rozdaním viac ako polovice svojho majetku, bude naďalej spolupracovať na charitatívnych činnostiach. Finančné dôsledky rozchodu nie sú zatiaľ známe.

Bill Gates, spoluzakladateľ a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft, a jeho manželka Melinda French Gatesová v pondelok na twitteri uviedli, že sa po 27 rokoch rozchádzajú. Obaja budú naďalej spolupracovať na filantropickom úsilí zameranom na vzdelávanie, rodovú rovnosť a zdravotnú starostlivosť. „Po veľkom premýšľaní a množstva práce na našom vzťahu sme sa rozhodli ukončiť naše manželstvo," napísali Bill a Melinda Gates vo vyhlásení, ktoré tweetol Bill Gates.

„Za posledných 27 rokov sme vychovali tri neuveriteľné deti a vytvorili sme základňu, ktorá funguje po celom svete a umožňuje všetkým ľuďom viesť zdravý a produktívny život. Naďalej zdieľame vieru v túto misiu a budeme pokračovať v našej práci v nadácii, ale už neveríme, že v tejto ďalšej fáze nášho života môžeme spolu vyrásť ako pár. Keď sa začneme orientovať v tomto novom živote, žiadame pre svoju rodinu priestor a súkromie.“

Bill Gates viedol spoločnosť Microsoft ako CEO od jej založenia s Paulom Allenom v rokoch 1975 až 2000, v roku 2008 sa Gates vzdal svojej každodennej úlohy v spoločnosti a vlani odstúpil aj z predstavenstva spoločnosti Microsoft aby mal viac času pre svoju neziskovku, Bill and Melinda Gates Foundation. Obaja sú spolupredsedami a správcami nadácie, ktorá začala svoju činnosť v roku 2000.

Podľa profilu na LinkedIn pôsobila Melinda ako generálna manažérka v Microsofte, kde pracovala na produktoch, ako je encyklopédia Encarta. Obaja sa stretli na večeri pre zamestnancov v roku 1987. „Trvalo mu pekných pár mesiacov, kým ma pozval von,“ povedala neskôr Melinda Gates. Bill Gates zvážil pre a proti a v roku 1994 sa pár zosobášil na Havaji.

Finančné podrobnosti rozchodu zatiaľ nie sú jasné. Bill Gates vlastní 1,37 % nesplatených akcií spoločnosti Microsoft, ktoré majú podľa FactSet hodnotu viac ako 26 miliárd dolárov. Manželský pár bol spolu s Warrenom Buffettom tvorcom programu Giving Pledge, ktorý vyžaduje, aby účastníci rozdali viac ako polovicu svojho bohatstva. V jednom okamihu sa pár rozhodol presunúť akcie spoločnosti Microsoft v hodnote 20 miliárd dolárov do nadácie, keď sa snažili zvýšiť svoj záväzok k filantropii. Dnes má nadácia podľa daňových priznaní aktíva v hodnote viac ako 51 miliárd dolárov, čo z nej robí jednu z najbohatších nadácií na svete.

Nebolo to dávno, na Valentína v roku 2020, čo Bill Gates zverejnil na Instagrame fotografiu, na ktorej stojí s rukou okolo Melindy Gatesovej. „Na tejto ceste som nemohol požiadať o lepšieho partnera,“ stálo v titulku. V rozvodových dokumentoch je uvedené, že navrhovateľkou je Melinda Gates a ako odporca Bill Gates.

Bill Gates je podľa Forbes štvrtým najbohatším človekom na svete. Oznámenie o rozchode prichádza dva roky po tom, čo aj iný boháč, Jeff Bezos uviedol, že sa s manželkou MacKenzie rozvádzajú. Bill Gates a Jeff Bezos patria medzi najbohatších ľudí na svete a spoločnosti Amazon a Microsoft si  konkurujú v oblasti cloud computingu. Amazon začiatkom tohto roka uviedol, že Bezos odstúpi z funkcie generálneho riaditeľa a že ho nahradí šéf cloudu Andy Jassy.

Mnohých investorov prekvapilo, nakoľko v utorok ráno akcie spoločnosti Microsoft vykazovali len malú reakciu na správu, že sa Gatesovci rozvádzajú. Teraz sa pozornosť sveta upriamuje na kritickú otázku: ako si rozdelia imanie 150 miliárd dolárov? Okrem iných tam patrí aj investičný fond, ktorý je najväčším súkromným vlastníkom poľnohospodárskej pôdy v USA.

To, či mali predmanželskú zmluvu, je irelevantné, pretože sa zdá, že už uzavreli dohodu o rozluke, v ktorej sa uvádza, ako sa rozdelia majetok a rôzne povinnosti voči deťom, charitatívne činnosti atď. Podľa právnych zdrojov, dohoda o rozluke je súkromná zmluva podpísaná párom, ak chcú tráviť čas oddelene a žiť oddelene. Aj keď môže byť predložená súdu na schválenie (ako to oravdepodobne urobila Gatesová), dokumenty sú podpísané bez účasti súdu a páry, ktoré majú dohody o rozluke, niekedy žijú oddelene bez toho, aby sa niekedy usilovali o rozvod.

V dohode o rozluke, aspoň podľa niekoľkých podrobností, ktoré boli zverejnené, pár uviedol, že zostane spolupredsedami a správcami nadácie Billa a Melindy Gatesovcov, ktorá mala na konci roka 2019 čisté aktíva vo výške 43,3 miliárd dolárov. Minulý rok nadácia uviedla, že na boj proti pandémii koronavírusu vynaloží 300 miliónov dolárov na liečbu, detekciu a vakcíny.

Analytici Rabobank zozbierali niekoľko čísel a zdá sa, že čisté imanie Gatesovcov, ktoré sa bude deliť, je väčšie ako HDP 153 z 213 svetových ekonomík a území.

Doteraz najväčším rozvodom v histórii bolo 38 miliárd dolárov, ktoré dostala MacKenzie Scottová, keď sa rozišla s Jeffom Bezosom. Je možné – ale nie zaručené – že by Melinda Gates mohla dostať ešte viac. Kým podľa časopisu Forbes je Gates štvrtý najbohatší človek na svete, s čistým imaním 130,5 miliárd dolárov, čisté imanie Melindy Gatesovej nie je tak jasné. Melinda Gates, založila v roku 2015 investičnú spoločnosť Pivotal Ventures zameranú na ženy a rodiny a je tiež autorkou knihy.

Podľa The Wall Street Journal vlastní väčšinu majetku rodiny Gatesovcov osobná investičná spoločnosť s názvom Cascade Investment LLC. Televízia CNBC v utorok ráno informovala, že hoci Gates vlastní iba 1,4 % spoločnosti, väčší vplyv bude mať na hlavné podiely spoločnosti Cascade. Cascade spoluvlastní hotelový reťazec Four Seasons a je tiež jedným z najväčších majiteľov poľnohospodárskej pôdy v USA. Už to nie je manželský majetok, takže nepodlieha rozdeleniu, ale kontrola by sa mohla stať veľkým problémom. Výnosy fondu zvyčajne smerovali do nadácie Bill and Melinda Gates Foundation ako dary od Billa Gatesa.

Gatesovci požiadali o termín na súde v apríli 2022 pri podaní žiadosti o rozvod. Pozorovatelia však očakávajú, že dovtedy bude možné dosiahnuť mimosúdne riešenie sporu.

Súvisiace články

Aktuálne správy