Dôveru vláde vyslovím, keďže pán minister Mičovský sa zaviazal,…

Vyjadrenie: Dôveru vláde vyslovím, keďže pán minister Mičovský sa zaviazal, podľa jeho vlastných slov, podať demisiu. Týmto považujem problém za vyriešený.Bratislava 29. apríla (TASR) – Pán Mičovský vyhlásil, že keď sa mu nepodarí naplniť sľuby o podpore poľnohospodárov z plánu obnovy, odíde. Najhoršie však je fakt, že o peniaze pre pôdohospodárov ani len nepožiadal, keďže ako vieme, v medzirezortnom pripomienkovom konaní boli požiadavky ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka stiahnuté.
Pán minister teda vedel, že nedostane ani cent. A to už od Marca. Tak na toto treba mať silný žalúdok a takýto podraz už poľnohospodárom pán minister Mičovský nevysvetlí. Dokonca hrozia protesty.
Keďže si všetci pamätáme, ako v pléne pán minister Mičovský hovoril o zmene a politickej kultúre v prípade zlyhania, verím, že sa bude držať vlastných slov a môžeme očakávať jeho skorú demisiu. Čas výhovoriek vypršal a pán minister sám povedal, že sa stoličky za každú cenu držať nebude. Preto očakávam uverejnenie dátumu jeho odchodu z funkcie, ktorú zjavne nezvládol.
Moja kritika Mičovského ale týmto do jeho odovzdania funkcie nekončí.
Ako člen Výboru NRSR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie budem pozerať pánovi ministrovi Mičovskému do jeho avizovaného odchodu na prsty i naďalej. Rezort totiž neriadi on, ale ponechal jeho vedenie, ticho sa prizerajúc, záujmovým lobistickým skupinám. Preto je potrebné pravidelne kontrolovať, čo sa v tomto rezorte deje.
V ohrození je aj prijatý zákon, známy ako potravinový semafor. Z neho chcú lobisti, ktorí momentálne riadia ministerstvo, vyrobiť neatraktívnu excelovú tabuľku a tým ho pochovať ako nejaký „nepotrebný populistický“ projekt, o ktorý nebude mať nikto záujem. Toto je staro-nová stratégia lobistov riadiacich ministerstvo. Iba pripomínam, že tí istí lobisti boli proti zavedeniu potravinového semaforu a teraz ho majú zaviesť do praxe (?).
Tí istí lobisti dezinformovali a riadili anti-kampaň proti predloženiu potravinového semaforu do pléna. Tí istí lobisti zastupujú nepoctivých potravinárov, kvôli ktorých podvodom vlastne potravinový semafor vznikol.
Novinkou je aj fakt, že lobistická organizácia PKS (Potravinová Komora Slovenska) sa snaží prevziať štátny rezort kontroly potravín, o čom svedčia aj vydané články, kde zverejňujú predstavy, ako by mal taký štátny úrad vyzerať (pod zámerom reorganizácie ŠVPS, hneď po odstránení riaditeľa Bíreša).
Iba pripomínam, že likvidáciou kontrol potravín sa môže ohroziť zdravie obyvateľov na úkor privátnych ziskov.
K zlyhaniam ministra Mičovského som sa už vyjadroval minule, preto je zbytočné sa znova opakovať. Iba pripomínam, že po divadle ohľadom sľubovaných 2, 4 miliardy eur z plány obnovy, kde pán minister zabezpečil veľkú nulu, už nikoho nič neprekvapí. Po nekonečných a pravidelných vážnych zlyhaniach toto bolo poslednou kvapkou do pretekajúceho pohára.
Od poľnohospodárov si minister zožal za tento „skvelý výsledok“ výsmech. No ide tu o výsmech cez slzy. Po roku už všetci konečne pochopili, že pán Mičovský je jedno veľké sklamanie plné prázdnych sľubov. Snáď pán minister dodrží aspoň ten sľub o svojej vlastnej rezignácii.
Do tej doby budem doslova „mikroskopicky“ kontrolovať na parlamentnom výbore každý jeho krok. Prípadné ďalšie zlyhania do jeho odovzdania funkcie budem komunikovať vo vnútri koalícii na koaličných radách.
Vyjadrenie podpory Programovému Vyhláseniu Vlády
V predkladanom PVV v oblasti podpory bezpečnosti a produkcie slovenských potravín zostáva všetko nezmenené, keďže sa vyškrtali z pôvodného PVV iba splnené záväzky. PVV je v tomto bode úplne rovnaké, keďže pán minister rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za rok pôsobenia „nestihol“ nič naplniť.
Za rovnaké body som teda zahlasoval aj minule a tak budem hlasovať „ZA“ aj teraz. Bez zmeny.
Podpora nového premiéra a väčšiny ministrov
Keďže pán Heger má moju plnú dôveru a chcem, aby aj naši ministri dokončili svoju prácu v oblasti sociálnej podpory, výstavby ciest, bytov …. a v hnutí Sme rodina sme mohli naplniť to, čo sme ľuďom sľúbili, vyslovujem podporu PVV a vláde, v ktorej už pán Mičovský avizovane nebude. TASR o tom informoval poslanec Národnej rady SR Patrick Linhart.

Súvisiace články

Aktuálne správy