Inflácia v eurozóne viditeľne zrýchlila, ECB silný marcový rast cien očakávala

, ČTK Foto: getty images

Miera inflácie v eurozóne v marci prudko vzrástla, v ročnom vyjadrení sa dostala na 1,3 percenta, zatiaľ čo vo februári predstavovala 0,9 percenta. Vo svojom rýchlom odhade to dnes oznámil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa analytikov môže ísť iba o prechodnú záležitosť, ktorá by ale neskôr v tomto roku mohla infláciu zvýšiť aj nad dvojpercentný cieľ Európskej centrálnej banky (ECB). Ekonómovia sa domnievajú, že terajší rast inflácie je skôr technického rázu a že sú za ním faktory, ako je napríklad nízka porovnávacia základňa po minuloročnom kolapse cien ropy, alebo vplyv zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) v Nemecku. Základné faktory ale stále ukazujú na slabý rast a na výrazné nevyužité kapacity v ekonomike. Eurozóna sa na veľkosť pred pandémiou zrejme nevráti skôr ako koncom budúceho roka.

Rýchly odhad neobsahuje dáta za celú Európsku úniu.

Vlani v marci predstavovala ročná inflácia v eurozóne 0,7 percenta. Medzimesačne sa ceny tento rok v marci zvýšili o 0,9 percenta.

Ročná miera inflácie až do konca minulého roka zotrvávala v negatívnom pásme, eurozóna sa teda musela vysporiadať s deflačným vývojom. Ešte v decembri ročný pokles predstavoval 0,3 percenta, v januári už sa ale inflácia vrátila a dosiahla 0,9 percenta.

Rast za marec je v súlade s odhadmi analytikov v ankete agentúry Reuters. Zvyšovali sa najmä ceny energií, ktoré vzrástli o 4,3 percenta po poklese o 1,7 percenta vo februári. Ceny služieb sa zvýšili o 1,3 percenta, a len mierne tak zrýchlili tempo z februárového medziročného rastu o 1,2 percenta.

a upozornila, že inflácia by sa do konca roka mohla dostať nad cieľ ECB, ktorý je stanovený tesne pod dvoma percentami. Po prechodnom vzostupe centrálna banka očakáva, že sa rast cien zmierni a v ďalších rokoch sa bude pohybovať pod cieľom ECB.

Takzvaná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa kolísavé ceny čerstvých potravín a energií, v marci spomalila. V ročnom vyjadrení zostúpila na jedno percento z februárovej hodnoty 1,2 percenta, zatiaľ čo analytici čakali, že sa nezmení.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy