Stratová Alitalia vlani prišla o 90 % tržieb

Talianska letecká spoločnosť Alitalia vlani zaznamenala pokles tržieb o 2,4 miliardy eur, čo zodpovedá medziročnému prepadu až o 90 %. Oznámil to generálny riaditeľ aerolínií Giancarlo Zeni počas pondelkového semináru o leteckej doprave v Ríme.
Strata vlani dosiahla 20 miliónov eur, i keď spoločnosť znížila náklady o 2,2 miliardy eur. Alitalia zoškrtala najmä poradenské zmluvy, ako aj výdavky na lietadlá a služobné autá pre manažérov.
Európska komisia koncom minulého týždňa schválila pomoc talianskej vlády pre Alitaliu vo výške 24,7 milióna eur, čím celková povolená suma pomoci v súvislosti s pandémiou dosiahla takmer 300 miliónov eur. Európska únia a talianska vláda v súčasnosti rokujú o reštrukturalizácii problematických aerolínií.
Alitalia podľa agentúry APA nevykazuje zisk od roka 2002. Zlyhalo množstvo pokusov nájsť súkromného kupca a spoločnosť je od roka 2017 v režime platobnej neschopnosti. Rím doteraz poskytol firme premosťovacie úvery v rádoch miliárd eur, presnú sumu APA neuvádza.

Súvisiace články

Aktuálne správy