Slovenský Bankár roku 2013 mieri z bankovníctva do investičného sveta

, prime fund

Bývalý CEO Slovenskej sporiteľne a bývalý člen predstavenstva Erste Group Jozef Síkela vstupuje do oblasti investícií. Stáva sa partnerom nového technologického fondu PRIME FUND zameraného predovšetkým na inovácie. Zužitkuje tak svoje bohaté skúsenosti s firemným bankovníctvom a risk managementom, ktoré získal počas 30-ročnej kariéry.

Bývalý generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne a člen predstavenstva Erste Group Jozef Síkela (53) mieri z bankovníctva do investičného sveta. Stal sa spoluzakladateľom a partnerom investičného fondu PRIME FUND, ktorý sa podľa svojej investičnej stratégie „EQUITECH“ zameriava na kombinovanie investícii do nových inovatívnych riešení nielen v IT a do zabehnutých firiem, ktoré by z týchto nových technológií mohli ťažiť. Fond teraz podporí personálna posila s 30 rokmi skúseností v bankovníctve, ktorá mu výrazne pomôže s oslovovaním nových partnerov medzi etablovanými spoločnosťami a s hodnotením rizík nových projektov.

„V uplynulých niekoľkých dekádach som prešiel prakticky celou hierarchiou v bankových spoločnostiach od najnižších pozícií na prepážke na pobočke až po tie najvyššie. Načerpal som veľké množstvo skúseností, ale vždy som si hovoril, že keď to skočí, skúsim niečo iné. A ten správny čas nastal práve teraz,“ komentuje svoje nové pôsobenie Jozef Síkela.

„Niekto sa môže diviť, že idem z veľkej bankovej skupiny do novovznikajúceho fondu, a ľudia sa pýtali, či mi to nebude málo. Pre mňa je však najdôležitejšie s kým pracujem a ako ma tá práca baví a napĺňa,“ vysvetľuje kariérnu zmenu nový partner PRIME FUND. „Tu som našiel skupinu ľudí, s ktorými si rozumieme a s ktorými chceme vybudovať niečo nové. Výhodou nového projektu je aj fakt, že tu na mňa nečakajú žiadni kostlivci v skrini. Mám jedinečnú šancu stáť od začiatku pri zrode sľubného projektu, ktorý sa sústredí na budúcnosť,“ dodáva Síkela.

Bankár roka
Jozef Síkela (53) svoju kariéru v bankovníctve začal v roku 1991 v spoločnosti Bank Austria Creditanstalt, kde pomohol vybudovať korporátne bankovníctvo v postkomunistickej Českej republike. V roku 2001 pôsobil v spoločnostiach rakúskej bankovej skupiny Erste Group. Do roku 2006 zastával post riaditeľa korporátneho programu v Českej sporiteľni, potom zamieril do ukrajinskej Erste Bank ako zástupca CEO. V roku 2009 bol povýšený do role CEO s úlohou vysporiadať sa s následkami ekonomickej krízy. V roku 2010 bol povolaný na Slovensko ako CEO Slovenskej sporiteľne. Pod jeho vedením banka viac než zdvojnásobila svoje zisky, trikrát počas štyroch rokov získala ocenenie pre najlepšiu slovenskú banku, spoločnosťou Deloitte a magazínom Forbes bola označená za najhodnotnejšiu slovenskú značku. V celoeurópskych záťažových testoch bankových subjektov získala Slovenská sporiteľňa 14. miesto zo 144 subjektov a umiestnila sa lepšie než jej materská spoločnosť. Sám Síkela za svoje pôsobenie získal ocenenie slovenský Bankár roku 2013 a bol ekonomickým týždenníkom Trend nominovaný medzi kandidátov v ankete Manažér roka 2013.

Aj vďaka týmto výsledkom bol povýšený do predstavenstva celej skupiny Erste Group, kde mal na starosti aktivity Corporate Banking & Markets. Tu sa zaslúžil o výrazné investície do obsluhy segmentu malých a stredných firiem (SME) v krajinách, kde skupina pôsobí. V posledných rokoch sa zúčastnil všetkých väčších transakcii v regióne. Zvýšil profity plynúce zo sektoru komerčných nehnuteľností a ku koncu svojho pôsobenia v predstavenstve C&M dosahovali aktivity skupiny tri roky po sebe  najlepšie výsledky v histórii. Svoju rolu v predstavenstve Erste Group opustil po výmene generálneho riaditeľa skupiny v roku 2019 a do konca roku 2020 tu pôsobil ako externý poradca.

Súvisiace články

Aktuálne správy