AstraZeneca predala podiel v americkej Moderne za viac než 1 mld. USD

, TASR Foto: TASR/AP

Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca predala podiel v americkej biotechnologickej firme Moderna. Využila rast ceny akcií Moderny po tom, ako spoločnosť začala s výrobou vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Podľa informácií agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na denník The Times, AstraZeneca predala svoj 7,7-percentný podiel v Moderne za viac než 1 miliardu USD (825,01 milióna eur). Zo správy nie je jasné, za aké obdobie sa AstraZeneca svojho podielu v Moderne zbavila. Čo sa však týka ďalších chorôb, partnerstvo firiem AstraZeneca a Moderna bude pokračovať, dodala agentúra Reuters. Ani jedna zo spoločností sa k informáciám o predaji podielu v Moderne nevyjadrila.

Maklér Shore Capital Adam Barker uviedol, že AstraZeneca predala svoje akcie Moderny, aby zarobila na ich raste. Akcie kúpila v rokoch 2013 až 2016 a investovala do nich približne 400 miliónov USD.

Cena akcie Moderna sa minulý mesiac zvýšila až na 186 USD z 29 USD pred rokom. V piatok akcie firmy uzavreli na cene 154,81 USD, čo celú firmu ohodnotilo na 61 miliárd USD.

Vakcína od Moderny bola v Spojených štátoch schválená na núdzové použitie. Firma v tejto súvislosti minulý týždeň uviedla, že tento rok očakáva z predaja vakcíny tržby za 18,4 miliardy USD. Firma očakáva tento rok z predaja koronavírusovej vakcíny tržby 18,4 miliardy USD a odhadla, že vyrobí najmenej 700 miliónov dávok. To je viac, než čaká konkurenčná firma Pfizer, ktorá tiež predáva svoju vakcínu na komerčnej báze. Tá počíta sa tržbami 15 miliárd USD. AstraZeneca je jednou z dvoch veľkých farmaceutických firiem v Británii, jej trhová hodnota je 91 miliárd libier. Zameriava sa hlavne na onkologické prípravky a lieky na respiračné a kardiovaskulárne choroby. Na vakcíny sa pred pandémiou nesústredila.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy