RÚZ vyzvala vládu na rýchle vypracovanie plánu obnovy, ponúka aj spoluprácu

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) vítajú prijatie mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Úniou schválené prostriedky môžu pomôcť Slovensku zmierniť negatívny dosah pandémie ochorenia COVID-19 a firmy preto vyzývajú vládu SR, aby čím skôr pripravila národný plán, ktorý musí byť výsledkom konzultácie aj so zástupcami zamestnávateľov, uviedla vo štvrtok RÚZ.
„Je v životnom záujme Slovenskej republiky mať pripravený a Úniou schválený čo najkvalitnejší národný Plán podpory obnovy a odolnosti, pretože bez tohto nástroja sa naša krajina len sťažka vymaní z bezprecedentnej ekonomickej recesie. Zároveň predstavuje jedinečnú šancu na realizáciu reforiem, ktoré v našej krajine od pádu komunizmu neboli zrealizované,“ uviedla RÚZ.
Zamestnávatelia zároveň informovali, že sú pripravení poskytnúť vlastné odborné kapacity pri príprave finálneho znenia národného Plánu podpory obnovy a odolnosti. Očakávajú, že vláda alebo rezorty zodpovedné za jednotlivé časti plánu bezodkladne nadviažu komunikáciu so zástupcami zamestnávateľov tak, ako je to bežné v iných krajinách EÚ. „Spoločným cieľom predsa musí byť kvalitný a Európskou komisiou akceptovateľný dokument. Zapojenie zamestnávateľov ako primárnych nositeľov hospodárskeho rozvoja je nevyhnutným predpokladom úspešnej akceptácie, ako aj realizácie plánu,“ dodala RÚZ.

Súvisiace články

Aktuálne správy