Zisk francúzskej banky BNP Paribas klesol vo 4. štvrťroku o takmer 14 %

Francúzska banka BNP Paribas oznámila za 4. kvartál minulého roka pokles zisku o takmer 14 %. Výsledky ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, v dôsledku ktorej banka vyčlenila vyšší objem rezerv na krytie prípadných úverových strát. V roku 2021 však počíta s lepšími výsledkami.
Banka uviedla, že za 4. štvrťrok minulého roka dosiahla čistý zisk 1,59 miliardy eur. To je o 13,9 % menej než v rovnakom období predchádzajúceho roka. Napriek výraznému poklesu bol však zisk o niečo vyšší, než predpokladali analytici oslovení agentúru Reuters.
Tržby dosiahli 10,83 miliardy eur. Medziročne to znamená pokles o 4,5 %. Ani v tomto prípade banka nezaostala za očakávaniami, keďže analytici predpokladali tržby približne na tejto úrovni.
Výsledky za posledný kvartál minulého roka ovplyvnili najmä zvýšené náklady na krytie prípadných úverových strát. BNP Paribas zvýšila rezervy na tento účel oproti rovnakému obdobiu roka 2019 o 65,5 %.
Čo sa týka tohto roka, banka je optimistickejšia. Ako uviedla, rezervy na krytie prípadných úverových strát by vzhľadom na očakávané postupné zotavovanie ekonomiky mali v porovnaní s rokom 2020 klesnúť.

Súvisiace články

Aktuálne správy