FAO: Svetové ceny potravín stúpli najviac od júla 2014

, ČTK Foto: TASR/AP

Svetové ceny potravín v januári vzrástli už ôsmy mesiac za sebou a ocitli sa najvyššie od júla 2014. Mohli za to hlavne vyššie ceny obilia, cukru a rastlinného oleja. Index, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, vzrástol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 4,3 percenta na 113,3 bodu. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnila Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien obilnín stúpol medzimesačne o 7,1 percenta, hlavne kvôli vyšším cenám kukurice. Tie vzrástli o 11,2 percenta, čiastočne kvôli nákupom Číny a nižšej ako očakávanej produkcii v USA. Ceny pšenice vďaka vysokému globálnemu dopytu a očakávanému nižšiemu predaju Ruskom stúpli o 6,8 percenta.

Index cien rastlinného oleja sa zvýšil o 5,8 percenta na najvyššiu úroveň od mája 2012. Prispieva k tomu nižšia ako očakávaná prudukcia palmového oleja v Indonézii a Malajzii po silných dažďoch. Zvýšili sa aj ceny sójového oleja.

Ceny cukru kvôli zhoršujúcemu sa výhľadu úrody v EÚ, Rusku a Thajsku a suchému počasie v Južnej Amerike vzrástli o 8,1 percenta. Vysoké nákupy z Číny pred oslavami lunárneho nového roka zvýšili ceny mlieka a mliečnych produktov o 1,6 percenta. Index cien mäsa stúpol o jedno percento. Vďačí za to hlavne rastu cien hydinového kvôli vtáčej chrípke v Európe.

FAO tiež vo vyhlásení uviedla, že celosvetová úroda obilnín za rok pestovania 2020 by mohla byť rekordná. Jej odhad počíta so zberom 2,744 miliárd ton. Upozornila ale aj na prudký pokles zásob a na nečakane vysoký dopyt po dovoze z Číny, najmä kukurice, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy