Rakúsky Andritz bude modernizovať nigérijskú vodnú elektráreň Jebba

Rakúsky technologický koncern Andritz AG získal kontrakt v hodnote vyše 30 miliónov eur na modernizáciu nigérijskej vodnej elektrárne Jebba na rieke Niger. Kontrakt udelila súkromná spoločnosť Mainstream Energy Solutions Limited založená v roku 2011, ktorá má koncesnú dohodu s nigérijskou vládou o prevádzke vodných elektrární Kainji a Jebba.
Elektráreň Jebba s inštalovaným výkonom 578,4 megawattu (MW) začala pracovať v roku 1985. Je vybavená šiestimi turbínami s výkonom 96,4 MW na každú. Päť z nich pracuje, jedna je však v dôsledku veľkého požiaru z apríla 2009 mimo prevádzky. Andritz má za úlohu túto turbínu modernizovať, jej spustenie je naplánované na koniec roka 2023, respektíve začiatok roka 2024.
Andritz má dodať kompletné elektro- a hydromechanické zariadenia vrátane samotnej turbíny, generátora, transformátora a dodatočného vybavenia. Podľa agentúry APA cieľom modernizácie je predĺžiť životnosť turbíny o ďalších 40 rokov, zvýšiť spoľahlivosť a zlepšiť riadiace procesy podľa nigérijských noriem pre rozvodné siete.
Andritz podľa vlastných údajov podniká na africkom trhu vodných elektrární vyše 100 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy