Británia zakáže v roku 2022 akcie podporujúce predaj nezdravých potravín

Británia zakáže akcie podporujúce kúpu nezdravých potravín, ako aj nadmernú konzumáciu sladených nápojov v reštauráciách. Oznámila to v pondelok britská vláda s tým, že zákaz, ktorý začne platiť v roku 2022, sa bude týkať potravín s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Cieľom je riešenie problému obezity a zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva.
Podľa britskej vlády je obezita dlhodobo jedným z najväčších zdravotných problémov. Takmer dve tretiny dospelých Britov trpia nadváhou a každé tretie dieťa v krajine, ktoré opúšťa základnú školu, je obézne alebo má nadváhu. Ako uviedla agentúra Reuters, vláda preto od apríla 2022 zakáže v prípade výrobkov s vysokým obsahom tuku, cukru a soli akcie typu „za kúpu jedného druhý zadarmo“.
Zároveň sa sprísnia podmienky, čo sa týka umiestnenia reklamy v obchodoch. Informácie tohto druhu sa nebudú môcť nachádzať pri vstupe do obchodu, pri pokladniciach či na konci uličiek.
Ako povedala ministerka zdravotníctva Jo Churchillová, vláda sa rozhodla obmedziť zľavové akcie a prijať aj ďalšie opatrenia, aby výber zdravých potravín bol pre obyvateľov jednoduchší. Prvé opatrenia s cieľom obmedziť konzumáciu nezdravých jedál navrhla vláda už v lete, pričom medzi ne patril aj zákaz televíznej a online reklamy na nezdravé jedlá pred 21.00 h. V novembri pokročila ešte ďalej a navrhla úplný zákaz online reklamy na tieto produkty.

Súvisiace články

Aktuálne správy