EÚ odobrila štátnu pomoc SR pre prevádzkovateľov letísk za 29,8 milióna eur

Európska komisia (EK) v stredu schválila slovenskú schému štátnej pomoci vo výške 29,8 milióna eur na odškodnenie prevádzkovateľov letísk.
Komisia informovala, že schválila slovenskú schému vo výške 29,8 milióna eur na odškodnenie prevádzkovateľov letísk za škody spôsobené pandémiou nového typu koronavírusu. Schéma bola schválená na základe dočasného právneho rámca štátnej pomoci, ktorý EK prijala po vypuknutí pandémie, a bude mať podobu priamych grantov.
Verejná finančná podpora bude otvorená pre prevádzkovateľov slovenských letísk, ktorí v roku 2019 vybavili viac ako 200.000 cestujúcich. V rámci tohto opatrenia slovenské orgány vyplatia letiskám čisté straty, ktoré utrpeli v období od 13. marca do 30. júna 2020 v dôsledku reštriktívnych opatrení zavedených s cieľom zabrániť šíreniu vírusu SARS-CoV-2.
Pomoc bude poskytnutá do 30. júna 2021 a nepresiahne 800.000 eur na jedného príjemcu a 3 milióny eur v prípade podpory nekrytých fixných nákladov letísk.
Komisia dospela k záveru, že uvedené opatrenia sú potrebné, vhodné a primerané na nápravu vážnej poruchy fungovania trhu a že schéma pomoci navrhnutá slovenskou vládou je v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy