Nálada amerických spotrebiteľov v decembri nečakane klesla

Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch zaznamenala v poslednom mesiaci roka nečakaný pokles. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje inštitútu Conference Board.
Inštitút informoval, že jeho index spotrebiteľskej dôvery klesol v decembri na 88,6 bodu z novembrovej nadol revidovanej hodnoty 92,9 bodu. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že index sa zvýši na 97 bodov. Ako dodali, zdá sa, že zhoršenie situácie na trhu práce v reakcii na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu má na náladu spotrebiteľov výraznejší vplyv, než nádeje spojené s novými vakcínami.
Decembrový údaj predstavuje podľa agentúry AP pokles nálad Američanov na najnižšiu úroveň od leta. Na porovnanie, vo februári, teda v mesiaci pred nástupom pandémie nového koronavírusu, dosiahol index spotrebiteľskej dôvery 132,6 bodu.
Spotrebiteľská dôvera patrí v USA medzi pozorne sledované ukazovatele zo strany ekonómov a investorov, keďže môže signalizovať, do akej miery sú Američania ochotní, prípadne schopní míňať. A výdavky spotrebiteľov sa na ekonomickej aktivite USA podieľajú približne 70 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy