Americká ekonomika vzrástla v 3. kvartáli o rekordných 33,4 %

Americká ekonomika zaznamenala v 3. štvrťroku rekordný rast, pod čo sa do veľkej miery podpísal výraznejší než pôvodne predpokladaný rast spotrebiteľských výdavkov. Uviedlo to v utorok americké ministerstvo obchodu, ktoré pôvodný odhad z konca októbra revidovalo smerom nahor.
Hrubý domáci produkt (HDP) USA vzrástol v 3. štvrťroku o 33,4 %, informovalo ministerstvo. Vo svojom prvom odhade z 29. októbra ministerstvo uvádzalo rast na úrovni 33,1 %, čo stále predstavovalo rekord. Výsledok prekonal aj očakávania ekonómov, ktorí počítali s tým, že rýchly odhad sa meniť nebude.
Rekordný rast prišiel po historickom prepade o 31,4 % v 2. štvrťroku. Bol to najvýraznejší pokles americkej ekonomiky od roku 1947, keď vláda začala so zverejňovaním príslušných údajov.
Napriek rekordnému rastu v 3. kvartáli však ekonomika USA zotrváva zhruba 3,5 % pod úrovňou z konca roka 2019. Vláda okrem toho očakáva, že záver roka bude omnoho menej priaznivý, keďže ekonomiku zasiahla druhá vlna pandémie, čo štáty prinútilo prijať nové karanténne opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy